zaustavili autobuse

Oduzeli im lične karte: Srbija iz osvete blokirala stotine građana Kosova na granici s Hrvatskom

(Foto: Koha Ditore)

Od kasnih sati utorka stotine državljana Kosova bili su zarobljeni u Srbiji, na prijelazu s Hrvatskom, saopćilo je nekoliko državljana Kosova i Ured za vezu Kosova u Srbiji.

Fatmir Haxholli iz ovog ureda kazao je da se to dogodilo kao znak osvete glasanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za članstvo Kosova u ovoj instituciji.

Apsurdan potez

“Iz osvete i apsurdne nervoze prema glasanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, granične vlasti Srbije, na prijelazu Batrovci, Srbija – Hrvatska, drže blokirane od ponoći najmanje četiri autobusa s registarskim oznakama i putnicima, državljanima Republike Kosovo”, napisao je Haxholli na Facebooku.

On je, kao i drugi građani, potvrdio da su im srpske vlasti uzele pasoše i zadržale ih, prenosi Koha Ditore.

“Blokada više od 300 građana, zadržavanje njihovih putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava zajamčenih svim međunarodnim konvencijama.

Samo najautoritativniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje, uz obrazloženje ‘ovo je naredba iz Beograda'”, dodao je Haxholli.

On je rekao da čeka pratnju kako bi otputovao na prijelaz Batrovci i bio blizu građana.

Prema riječima jednog od njih, zaustavljeno je više od 15 autobusa.

U direktnom javljanju u jednu televizijsku emisiju građanin je rekao kako se srbijanska policija prema njima nije ponašala nedolično, ali im je rečeno da ne mogu ništa učiniti bez rješenja iz Beograda.

Uzeli lične karte

“Od 22:30 zarobljeni smo u neutralnoj zoni. Uzeli su nam lična karte i smjestili nas u neutralnu zonu, na prijelazu s Hrvatskom. Nema odgovora zašto, niti bilo kakve primjedbe.

Osim što nam govore da čekamo. Nismo uspjeli nikoga kontaktirati. Blokirani su samo građani koji imaju kosovsku ličnu kartu.

Policija je ušla u autobus i uzela nam sve lične karte. Više od 1.000 putnika je blokirano. Srpska policija se nije loše ponašala, ali nam govore da čekamo.

Bez naloga iz Beograda ne možemo donijeti odluku, rekli su nam”, rekao je ovaj građanin.