Klimatske promjene

Oglašena je crvena uzbuna za čovječanstvo: Izgleda da više nemamo vremena

Prošle godine oboreni su svi globalni klimatski rekordi, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), izrazivši posebnu zabrinutost zbog zagrijavanja oceana i topljenja morskog leda.

WMO je u svojem godišnjem izvještaju o Stanju globalne klime istaknuo da su prosječne temperature dosegle najvišu razinu u 174 godina mjerenja - 1,45 stepeni Celzija iznad predindustrijskih razina.

Temperature oceana bile su najviše u 65 godina mjerenja i više od 90 posto mora doživjelo je toplinski val, po WMO-u.

"WMO oglašava crvenu uzbunu svijetu", rekla je glavna tajnica WMO-a Celeste Saulo, koja je na dužnost stupila u januaru, piše Index.

"Ono što smo doživjeli 2023., osobito nezapamćena toplina oceana, povlačenje ledenjaka i gubitak morskog leda na Antarktici, razlog je za posebnu zabrinutost."

Padali rekordi

Klimatske promjene, potaknute izgaranjem fosilnih goriva, uz klimatski fenomen El Nino, oborile su 2023. rekorde.

Naučnici upozoravaju da bi 2024. mogla biti i gora jer El Nino podiže temperature.

Izvještaj je upozorilo na veliko smanjenje morskog leda na Antarktici. Najviša izmjerena razina iznosila je milion četvornih kilometara manje od ranijeg rekorda, što odgovara otprilike površini Egipta.

Taj trend, u kombinaciji sa zatopljavanjem oceana zbog čega se voda širi, pridonio je više nego dvostruko većoj stopi podizanja morske razine u proteklom desetljeću u odnosu na razdoblje od 1993. do 2002., po WMO-u.

Toplina je bila koncentrirana u sjevernom Atlantku gdje su temperature krajem 2023. bile u prosjeku 3 Celzijeva stupnja iznad prosjeka, navodi se u izvještaju.

Više okeanske temperature pogađaju osjetljive morske ekosustave i mnoge riblje vrste pobjegle su sjevernije od tog područja u hladnije vode.