Vijesti

Oglasila se Općina Stari Grad o akciji SIPA-e: Izuzeta je dokumentacija za jedan predmet

Nakon što je SIPA po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo jučer izuzimala određenu dokumentaciju iz Općine Stari Grad, sad su se oglasili iz ove institucije.

Podsjetimo, iz SIPA-e je potvrđeno da je dokumentacija izuzeta.

“Imamo naredbu Tužilaštva KS za izuzimanje dokumentacije koja se tiče četiri fizička i jednog pravnog lica, koji su pod istragom po Krivičnom zakonu FBiH za zloupotrebu položaja ili ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca”, kazala je za Raport Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

Iz Općine Stari Grad kažu da mediji iznose mnoge dezinformacije. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Općina Stari Grad Sarajevo upućuje saopćenje za javnost povodom brojnih špekulacija koje su se pojavile u javnosti o razlozima dolaska Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA u prostorije Općine Stari Grad Sarajevo i izuzimanja dokumentacije.

Prije svega, kategorično demantujemo da su u Općini Stari Grad izvršeni pretresi kako uporno tvrde pojedini mediji, iako je i SIPA navedeno negirala. Također, javnost je obmanuta dezinformacijom da je SIPA sinoć (u večernjim satima) pretresala prostorije Općine Stari Grad, za što su čak priložene i fotografije na kojim se jasno vidi da u zgradi nema nikoga osim dežurnih uposlenika i članova OIK-a koji su radili na ponovnom prebrojavanju glasačkih listića.

Općina Stari Grad Sarajevo radi objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja širenja neistina kojim se narušava ugled ovog organa, a prvenstveno općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića obavještava javnost da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu – SIPA u Općinu Stari Grad Sarajevo došli jučer u jutarnjim satima i izvršili uvid i izuzimanje dokumentacije JEDNOG predmeta. Nadležne službe Općine Stari Grad Sarajevo odmah su se stavile na raspolaganje pripadnicima SIPA-e i dostavile sve traženo, te zajedno s njima prošli kroz određenu dokumentaciju i dali pojašnjenja. U cilju istrage ne možemo iznositi više informacija o konkretnom predmetu, ali naglašavamo da Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić stoje na raspolaganju svim istražnim organima po pitanju uvida i izuzimanja svih predmeta za koje je izražena bilo kakva sumnja u zakonitost, te se stavljaju na raspolaganje za svaku vrstu odgovora, pojašnjenja i saradnje.

Imamo profesionalnu, ali i moralnu obavezu demantovati netačne navode kojima se špekuliše u medijima o tome šta je predmetom dokumentacije koju je izuzuzela SIPA. Potpuno je netačno da se radi o dokumentaciji vezanoj za izborni proces, kao ni dokumentaciji u konkretnim predmetima kao što je vlasništvo nad zemljištem u ulici Dženetića čikma. Što se tiče navoda o malverzacijama prilikom prodaje državnog zemljišta, ističemo da Općina Stari Grad Sarajevo svaku prodaju vrši u skladu sa utvrđenim zakonskim propisima, putem javnog konkursa i licitacije na koji je prethodno data saglasnost Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo i pozitivno mišljenje Općinskog pravobranioca. Ukoliko bilo ko izrazi sumnju u način prodaje, ima pravo na uvid u dokumentaciju i provjeru svega navedenog.

Iznošenje imena u javnosti i optuživanje osoba za koje ne postoji zvanični dokaz, niti je nadležni organ objavio ta imena, je kleveta, za što je zakonom predviđena odgovornost. To što se pojedini mediji pozivaju na “izvore bliske istrazi” ne amnestira nikoga od odgovornosti pred zakonom za uništavanje nečijeg ugleda, imena, lika i djela.

Općina Stari Grad Sarajevo poziva nadležne organe da što prije provedu započeti postupak i utvrde sve okolnosti, te poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se razjasnile sve okolnosti vezane za predmetni postupak i javnost bila upoznata sa istim.