Oglasio se čovjek koji je ukinuo Trumpu nalog na Twitteru

588

Nakon što je u nedjelju odlazećem predsjedniku SAD DOnaldu Trumpu trajno suspendovan nalog po prvi put se javno oglasio osnivač i vlasnik Twittera Jack Dorsey. On je na društvenoj mreži koju je osnovao napisao kako nije ponosan na to što je Trumpov nalog suspendovan, ali smatra da je to bila ispravna odluka.

“Ne slavim, niti se osjećam ponosno na to što smo morali da suspendujemo nalog @realDonaldTrump, kao i zbog svega što je dovelo do toga. Odluku da to uradimo smo donijeli nakon jasnog upozorenja i na osnovu informacija baziranih o opasnosti po fizičku bezbjednost na Twitteru i van njega. Da li smo pogriješili?”, zapitao se Dorsey i nastavio:

“Mislim da je Twitter donio ispravnu odluku. Suočili smo se sa nesvakidašnjim okolnostima koje se ne mogu opravdati, a koje su nas primorale da se usredsredimo na javnu bezbjednost. Šteta koja može da nastane van mreže kao posljedica govora mržnje na njoj je nesporna, i to je ono što vodi našu politiku i njeno sprovođenje.”

Dalje je naveo da suspenzija naloga ima značajne posljedice, kao i da pokazuje kako je pokušaji promocije zdrave komunikacije propao.

Napomenuo je da pojedinci, kojima ne odgovara politika jedne društvene mreže, mogu da se okrenu drugoj i napomenuo da su prošle sedmice mnogi odlučili da ne prenose ono što su smatrali opasnim.

“Mislim da ova odluka nije bila koordinisana. Vjerovatnije je da su kompanije donijele sopstvene zaključke ili da su bile ohrabrene postupcima drugih”, napisao je on.

Najveće društvene mreže su blokirale naloge Trumpa poslije upada njegovih pristalica u američki Kongres u Vašingtonu u srijedu 6. januara, kojom prilikom je život izgubilo petoro ljudi.

Nalog @realDonaldTrump sa 88 miliona pretplatnika na Twitteru suspendovan je odmah nakon nasilja u Vašingtonu prvo na 12 sati. Trump je nakon toga nastavio da objavljuje tvitove, da bi Twitter objavio da je Trump zauvijek suspedovan sa te mreže.

Pored tog naloga, u međuvremenu je suspendovan i nalog koji Trump koristi za kampanju @TeamTrump, takođe mu je onemogućeno da koristi zvanični nalog predsjednika SAD na toj mreži @POTUS .

Facebook i Instagram takođe su suspendovali Trumpa najmanje na dvije sedmice.