o neredima

Oglasio se FUP o haosu uoči sarajevskog derbija: MUP KS od nas nije tražio pomoć. Nismo uopće bili uključeni u osiguranje

S obzirom na veliki broj upita medija o osiguranju sportskog događaja u Sarajevu, a koji su upućeni federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku i direktoru Federalne uprave policije Vahidinu Munjiću, FUP je objavio sapćenje:

“Federalna uprava policije ni na koji način nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevu na dan održavanja derbi utakmice između FK Željezničar i FK Sarajevo.

Za fizičko, operativno i saobraćajno osiguranje kao i planove osiguranja nadležana je direktno Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo čiji je zadatak sprječavanje inicidenata koji bi negativno utjecali na stanje sigurnosti i javni red i mir u Kantonu Sarajevu.

Što se tiče pitanja zbog čega Federalna uprava policije nije uključena u održavanje javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, obavještavamo vas kako Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije tražila ispomoć Federalne uprave policije u ovom pogled.

Federalna uprava policije, a posebno Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije, spremni su pružiti pomoć svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova kada je riječ o održavanju javnog reda i mira za vrijeme trajanja visokorizičnih sportskih događaja”, saopćeno je iz FUP-a.