ništa od prekida vatre

Oglasio se Hamas: Nismo obaviješteni o nastavku pregovora o prekidu vatre u Gazi

Palestinski Hamas saopćila je u nedjelju da još nije obaviještena od posrednika o nastavku indirektnih pregovora s Izraelom za postizanje sporazuma o prekidu vatre i razmjeni talaca u Pojasu Gaze.

"Nismo dobili ništa od posrednika", rekao je visoki lider Hamasa Izzat al-Rishq.

Izrael je u subotu rekao da će indirektni pregovori s Hamasom o sporazumu o prekidu vatre u Gazi biti nastavljeni sljedeće sedmice.

"Naš zahtjev je potpuni prekid (izraelske) agresije u Pojasu Gaze, ne samo u Rafahu", rekao je Al-Rishq.

Lider Hamasa optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da to izbjegava "kako bi kupio više vremena za produženje agresije".

"Neosporna realnost je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovoran za smrt talaca i ne pokazuje nikakvu pažnju za njihovu dobrobit ili dobrobit njihovih porodica", dodao je.

Prema izraelskom javnom emiteru "KAN", šef izraelske službe Mossad David Barnea vratio se u subotu iz Pariza, gdje se sastao s direktorom CIA-e Williamom Burnsom i katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom kako bi razgovarali o nastavku pregovora o prekidu vatre u Gazi.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

U Gazi je ubijeno oko 36.000 Palestinaca, velika većina žena i djece, a više od 80.600 ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.

Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.