sin u šoku

Oglasio se sin atentatora na Fica: Možda je došlo do kratkog spoja. Nije bio psihijatrijski slučaj


Premijer Slovačke Robert Fico ranjen je danas u atentatu kada je na njega pucano u ispred zgrade Vlade Handlovi. On je je helikopterom prebačen u bolnicu i nalazi se u teškom stanju.

Osumnjičeni za napad na premijera Slovačke Republike Robert Fico je 71-godišnji ljevičar Juraj C. koji je, kako javlja aktualiti.sk, vjerovatno legalno posjedovao oružje iz kojeg je ispalio nekoliko hitaca u premijera.

Na internetu su se pojavile tvrdnje svjedoka da je prvo viknuo na Fica, koji mu je potom prišao da se rukuje. Zatim je zapucao.

Muškarca je policija uhapsila odmah nakon napada. Trenutno je u pritvoru, a slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija Slovačke.

Aktualiti.sk je kontaktirao sina osumnjičenog atentatora, koji je šokiran situacijom. On je potvrdio da je otac imao pištolj u legalnom posjedu.

"Apsolutno nemam pojma šta je otac namjeravao, šta je planirao, zašto se to dogodilo", rekao je on.

Na pitanje da li gaji mržnju prema Ficu, on je odgovorio: "Reći ću vam ovo - nije glasao za njega. To je sve što mogu da kažem o tome."

Čovjek je negirao da je njegov otac ikada otvoreno pomenuo napad ili ubistvo političara. On je također negirao da je njegov otac psihijatrijski pacijent.

"Možda je došlo do 'kratkog spoja', ne znam. On je nasilniji čovjek, ali ne da bi postao psihijatrijski slučaj ili nešto slično".

Osumnjičeni je, kako dodaje slovački portal, bio umjetnički aktivan. Objavio je nekoliko zbirki poezije.

U 2016. Juraj C. je radio za privatnu službu obezbjeđenja. Tada je i sam postao žrtva napada u tržnom centru u Levicama. U ranim večernjim satima, mlađi muškarac je ušao u prodavnicu, očigledno pod dejstvom opojnih supstanci, i napao ga.