Vijesti

Ogorčeni prijedlogom federalnog budžeta: Ovo je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH smatra da jučer usvojeni amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za četiri miliona KM, umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona KM, predstavlja “šamar” svim poljoprivrednicima. 

Navode da u najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje tri posto od ukupnog budžeta.

Iz Udruženja preciziraju da u budžetu za 2023. podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto. To je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto.

Naglašeno je da je nova većina obećavala da će biti bolje.

“I možda hoće biti bolje njihovim zastupnicima i budućim ministrima. Ali, sudeći po ishodu jučerašnjeg glasanja, poljoprivrednicima bit će sve gore”, navode iz Udruženja.

Tvrde da će takav odnos prema poljoprivredi dovesti do neminovnog pada proizvodnje, Kažu da će to izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici će o svojim daljnjim koracima obavijestiti javnost u narednom periodu, poručuju iz Udruženja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare