predsjednik nes-a

Ogrešević: Izdao nas je Bakir Izetbegović, ne računamo više na SDA

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević govorio je o rekonstrukciji Vlade USK. Novu Vladu USK podsjećamo čine SDA, SDP, NiP i POMAK.

"To je bila akcija iz zasjede. Komšić, Izetbegović, Efendić i ja smo se dogovorili i pitali jedni druge da li ćemo raditi većinu i praviti vladu da radimo naredni period s obzirom da smo se složili da je trenutak kada treba pokazati stabilnost. Ne možemo reći da je to zbog pozicija. Spremni smo bili kao partneri da razgovaramo i da uz argumente predamo pozicije zarad stabilnosti.

Međutim, sve se desilo na neku noć iza leđa. Izetbegović mi je rekao tu noć da su donijeli na nivou stranke da mi ostajemo i da se ja uključim. Niti su oni to radili bez saglasnosti Izetbegovića, a ukoliko jesu, onda ne možemo na Izetbegovića računati s obzirom da on ne može isporučiti nama ono što mi budemo tražili od njega", kazao je Ogrešević za Hayat.

Ogrešević tvrdi kako su se zajedno sa SBiH borili za to da Schmidt ne imenuje vladu.

"Jedino se intervencijom visokog predstavnika i suspenzijom Ustava može zanemariti utjecaj potpredsjednika Federacije. Željeli smo da gradimo politiku za budućnost, da radimo na međusobnom povjerenju, da 4-5 stranaka jasno profiliramo i suprotstavimo se onom što je protiv države BiH.

Sa ovim činom u Hercegovini je načeto, a u Krajini završio rad o povjerenju. Izdali su nas. Bakir Izetbegović nas je izdao. Sa Bakirom sam noć prije razgovarao i rečeno mi je da od toga nema ništa. Zbog javnosti je dobro što smo taj krug zatvorili. Stradalo je povjerenje, izigrani smo. Ne žalim zbog našeg pokušaja da radimo na ovim politikama, ne žalim ni za Federalnom vladom, niti za Vijećem ministara", istakao je.