uz reformu pravosuđa

Ogroman doprinos EU vladavini prava u BiH: U izgradnju i obnovu zgrada pravosudnih institucija u BiH uloženo više od 50 miliona eura

Zahvaljujući Evropskoj uniji samo od početka ove godine nove ili obnovljene pravosudne institucije dobili su Žepče, Mrkonjić Grad, Prnjavor, Bijeljina, Zenica, a ranije su s novcem EU izgrađeni ili osvanuli u novom ruhu sudovi i tužilaštva u Bihaću, Trebinju, Tuzli, Banjoj Luci, Foči…

Reforma pravosuđa u Bosni i Hercegovini proces je u koji je Evropska unija uložila ogromne napore i resurse, a posljednjih deceniju i po osim dijela koji se odnosi na uspostavu vladavine prava kroz jačanje ljudskih i stručnih kapaciteta EU je izdvojila više od 50 miliona eura bespovratnih sredstava za izgradnju i rekonstrukciju objekata u sektoru pravosuđa. Širom BiH, tačnije u 17 mjesta, EU je učestvovala sa značajnim sredstvima u obnovi ili izgradnji čak 32 pravosudna objekta.

Stalna podrška jačanju vladavine prava

Evropska unija je u posljednjih 15 godina kontinuirano podržava reforme u sektoru pravosuđa u Bosni i Hercegovini uključujući doprinos poboljšanju procesa digitalizacije, omogućavanje specijalizirane obuke osoblja, jačanje sigurnosti procesuiranja predmeta te modernizaciju, rekonstrukciju i izgradnju novih objekata pravosudnih institucija.

I na ovaj način EU pruža kontinuiranu podršku jačanju pravosudnih institucija u našoj zemlji, na način da omogućava njihov nesmetan rad u uvjetima dostojnim i toj profesiji, ali i evropskim standardima.

U prvih samo nekoliko mjeseci ove godine otvoreno je nekoliko zgrada sudova u BiH koji su osvanuli „u novom ruhu“ zahvaljujući EU.

Najsvježiji primjer je od prije nekoliko dana kada je svečano otvoren novoizgrađeni dio Općinskog suda u Zenici.

Za nadogradnju i obnovu Općinskog suda u Zenici Evropska unija je izdvojila dva miliona eura.

Građanima Zenice, Zeničko-dobojskog kantona, kao i zaposlenima u pravosuđu omogućen je pristup modernim i funkcionalnim prostorijama u kojima će se odvijati nadati se učinkoviti i nepristrasni pravosudni procesi, kao jedan od ključnih aspekata napretka zemlje i evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Stefano Ellero, šef Kooperacija Delegacije EU u BiH, prilikom svečanog otvorenja ove zgrade govorio je i o značaju trenutka za BiH u kojem je došlo do otvorenja ove zgrade.

“Ovaj događaj dešava se u pravom trenutku ubrzo nakon što je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za pristupne pregovore s BiH. Ono što nazivamo temeljnim pravima, demokratskim načelima, pravdom, vladavinom prava prvi je klaster koji će se otvoriti i posljednji koji će se zatvoriti. Dakle, doći u ovaj Sud koji je obnovljen sredstvima EU veliko je zadovoljstvo. Učinkovite, profesionalne i transparentne javne institucije moraju imati funkcionalnu i modernu infrastrukturu za obavljanje svojih temeljnih funkcija. Ova intervencija dio je šire podrške koju je EU pružila BiH za izgradnju i obnovu 32 objekta na 17 lokacija širom zemlje”, rekao je Stefano Ellero, šef Kooperacija Delegacije EU u BiH.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kaže da je Delegacija Evropske unije u BiH najveći bilateralni partner te institucije, te izražava zahvalnost za sve ono što je EU do sada učinila za pravosuđe u BiH.

"Ovo je uspješna realizacija još jednog infrastrukturnog projekta tokom naše 15-godišnje saradnje. Općinski sud u Zenici je do sada bio jedan od šampiona u Bosni i Hercegovini, kako po kvaliteti i kvantiteti rezultata, kao i po projektima koje realizujemo zajedno sa našim međunarodnim partnerima. U mnogim projektima koji su bili pilot, sud će sada voditi procese, obučavati druge sudove, razmjenjivati znanja i najbolje prakse,“ kaže predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Ističući značaj pomoći EU pri obnovi pravosudnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu, Nebojša Nikolić, ministar za pravosuđe i upravu ZDK kaže da raduje činjenica da je EU odlučila da obnovi čak šest objekata pravosudnih institucija na području tog kantona što on cijeni kao referencu da su dobar partner u tom procesu.

Otvorene zgrade sudova i u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru

Kao dio plana obnove pravosudnih zgrada u BiH, Evropska unija je u februaru ozvaničila i završetak obnove zgrade Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu.

Obnovljena zgrada na raspolaganje je stavljena stanovnicima općina Mrkonjić Grad, Šipovo, Jezero, Istočni Drvar, Petrovac, Kupres i Ribnik za koje je Osnovni sud u Mrkonjić Gradu nadležan.

Na ovaj način osigurani su bolji uslovi rada za uposlenike suda što je značajno doprinijelo ostvarivanju pozitivnim rezultatima u radu.

Riječ je o sudu koji je u 2023. godini ostvario najveći procent realizacije plana od prvostepenih sudova – 100 posto, i da je to zapravo jedini sud koji je ostvario očekivani procent realizacije Plana.

Zgradu su svečano otvorili šef delegacije EU u BiH Johan Satler i predsjednik Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu Dražen Vulin.

U obnovljenom objektu proširen je dio postojećih kancelarija, rekonstruisan prostor arhive za smještaj sudskih predmeta i dokumenata, urađena je nova i moderna sudnica, zamijenjena unutrašnja stolarija, u objektu su provedene mjere u svrhu energetske efikasnosti i prilagođen je osobama sa poteškoćama u kretanju.

Svečanošću u februaru ove godine ozvaničeno je iv otvaranje obnovljene zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru koja je na raspolaganje stavljena za više od 35.000 stanovnika općine Prnjavor.

Radove na izgradnji i ove zgrade finansirala je Delegacija Europske unije u BiH, a opremanje objekta Vlada Republike Srpske.

Kako ističe predsjednik suda Dragan Ivić, rekonstrukcija objekta uz proces reorganizacije poslova koji se paralelno provodi u saradnji sa VSTV-om BiH, kroz projekt Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – treća faza, značajno će se reflektovati na unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada suda.

U obnovljenom objektu adaptirane su sudnice i pisarnica, izgrađena je nova server soba, rekonstruisana elektroinstalaciona mreža u objektu, postavljena termoizolaciona fasada i objekat je prilagođen osobama sa poteškoćama u kretanju.

Nova zgrada Suda u Žepču, a Tužilaštva u Bijeljini

Žepče je jedan od gradova u BiH koji je zahvaljujući sredstvima Evropske unije dobio novo zdanje Općinskog suda.

Predsjednica Općinskog suda u Žepču, Dragica Dragičević više puta je istakla da je je novi objekt suda od izuzetnog značaja i za uposlenike tog suda, ali I sve stanovnike Općine Žepče, jer sud je sada na usluzi građanima u potpuno novom objektu izgrađenom po uzoru na zgrade europskih pravosudnih institucija što će u velikoj mjeri unaprijediti rad, ali i zasigurno povećati zadovoljstvo građana.

Nova zgrada suda raspolaže savremenim sudnicama, kancelarijama za sudsko osoblje, sudsku policiju, izvršitelje i advokate, daktilobiro i značajan arhivski prostor, a svojom pristupačnošću sada je prilagođeno svakom građaninu, posebno onim kategorijama stanovništva koji imaju neki oblik invaliditeta.

Zgrada u kojoj je do sada bio smješten Općinski Sud u Žepču, bila je apsolutno neuslovna i nesigurna za rad uposlenika ali i nepristupačna velikom broju građana.

Upravo su, zahvaljujući ovom projektu EU , stvoreni kvalitetniji uslovi za rad nosilaca pravosudnih funkcija i sudskog osoblja, s ciljem ostvarivanja efikasnijeg rada, postizanja boljih rezultata, pružanja višeg nivoa usluga, te olakšavanja pristupa građanima.

U martu ove godine u Bijeljini izvršena svečana primopredaja novoizgrađene zgrade Okružnog javnog tužilaštva.

Obnovljena zgrada na raspolaganje je stavljena za više od 200.000 stanovnika u sedam općina i to Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Zvornika, Osmaka, Bratunca i Srebrenice.

Radove i na izgradnji ove zgrade finansirala je Delegacija Evropske unije u BiH sa sredstvima u iznosu većem od 2,6 miliona maraka.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini bilo je smješteno u zgradi izgrađenoj 60-tih godina prošlog stoljeća u kojoj su bili smješteni i Osnovni sud u Bijeljini i Okružni sud u Bijeljini, Republičko pravobranilaštvo i Sudska policija RS.

Poseban problem predstavljala je činjenica da su tužilaštvo i sudovi smješteni u istoj zgradi, što najčešće utječe na percepciju javnosti u smislu da se javlja sumnja u nezavisnost rada.

Poznato je da BiH vlastitim sredstvima i bez kreditnog zaduženja ne može uraditi gotovo nijedan značajniji infrastrukturni projekat u zemlji. Situacija je naročito pogoršana tokom i nakon pandemije Covida-19, pa je stoga još značajniji doprinos Evropske unije za izgradnju Općinskog suda u Tuzli čija je zgrada otvorena 2020.godine, odnosno početkom pandemije Covida-19.

Inače Evropska unija je u Tuzli obnovila još i prostorije Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva, a u te projekte Evropska unija je ukupno uložila oko devet miliona KM , što predstavlja najveće ulaganje u pravosudnu infrastrukturu na jednoj lokaciji u BiH.

Treba podsjetiti šta je prilikom otvaranja zgrade Općinskog suda u Tuzli kazao šef delegacije EU Johan Sattler , jer i danas skoro četiri godine nakon tog događaja , njegove su riječi jednako ako ne i aktuelnije nego u tom trenutku.

„Evropska unija je uradila svoj dio posla obezbijedivši ove uvjete, a sada očekujemo da će pravosuđe unaprijediti rezultate i osigurati pravdu za sve građane. Očekujemo konkretniji napredak i iskorak kada je riječ o pravosuđu i generalno o vladavini prava u BiH, jer to i jeste u konačnici suština evropskih integracija, njegov početak i preduslov za otvaranje poglavlja koja se tiču vladavine prava. To su poglavlja koja se posljednja zatvaraju, tako da unapređenje rada pravosuđa i vladavine prava moramo vidjeti i u BiH,“ rekao je ambasador Sattler.

U prvoj godini pandemije Covid-19 novu zgradu pravosudnih institucija, a kao rezultat podrške Evropske unije, dobilo je i Trebinje.

Izgradnjom te zgrade EU je omogućila nesmetan rad Okružnog javnog tužilaštva, Okružnog suda i Osnovnog suda u Trebinju, koji već četvrtu godinu rade u objektu otvorenom 2020. godine.
Evropska unija je za ovaj projekat izdvojila 3, 1 milion KM .

Zahvaljujući EU novu zgradu Suda dobio je i USK

Zahvaljujući finansijskim sredstvima EU i Bihać je prije nekoliko godina dobio novu zgradu Kantonalnog suda, površine oko 2.300 metara kvadratnih i u skladu s najvišim standardima. Za izgradnju zgrade Kantonalnog suda u Bihaću, Evropska unija je osigurala sredstva u iznosu većem od 3, 2 miliona KM, s ciljem kako bi se unaprijedili radni uslovi na sudu koji je pored ostalog nadležan i za procesuiranje teških krivičnih djela sa područja Unsko-sanskog kantona.

Pristup novoj zgradi prilagođen je i potrebama osoba sa invaliditetom. Visoki nivo iskorištenosti energije postignut je ugradnjom odgovarajućih izolacionih materijala i naprednih sistema grijanja/hlađenja te instaliranjem solarnih kolektora.

I Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu obnovljeno je i dograđeno prije nekoliko godina zahvaljujući bespovratnoj pomoći Delegacije Evropske unije u BiH, a za što je izdvojeno više od milion maraka.

Evropska unija je finansirala i potpunu rekonstrukciju stoljetne zgrade Osnovnog suda u Foči u okviru podrške jačanju rada tužilaštava i pravosuđa širom Bosne i Hercegovine. Više od 320,000 eura je uloženo u obnovu suda, kako bi se stvorili bolji uvjeti rada za sudije i tužioce u Foči i obezbijedile bolje usluge građanima.

Pomoć EU i pri obnovi i izgradnji sudova u Banjoj Luci

Evropska unija je prije nekoliko godina utrošila oko 6,4 miliona KM u rekonstrukciju zgrade Osnovnog i Okružnog suda u Banjoj Luci.

Ta dva objekta su u cijelosti obnovljena i opremljena.

Evropska unija je bila i najveći donator pri izgradnji prvog državnog zatvora visoke sigurnosti u Bosni i Hercegovini koji je zvanično otvoren 2020. godine u Istočnom Sarajevu. U taj objekt, izgrađen u skladu s evropskim standardima s kapacitetom pritvora ili zatvora do 350 osoba Evropska unija je uložila oko 22 miliona KM bespovratnih sredstava.

I sigurno je ovaj podsjetnik na doprinos Evropske unije u izgradnji i obnovi zgrada pravosudnih institucija i zatvorskih kapaciteta, a kao dio programske podrške vladavini prava u BiH prigodno završiti riječima ambasador Johann Sattler, šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, koji je i pri otvaranju Državnog zatvora ukazao na to koliko je važno da niko u BiH ne bude iznad zakona i da je i jačanje zatvorskih kapaciteta doprinos pravu i pravdi.

„Zločin i percepcija nekažnjivosti nanose ogromnu štetu institucijama funkcionalne demokratije. Uspostavljanje državnog zatvora jedan je od temeljnih elemenata u radu na jačanju vladavine prava kako bi se pravosudni sistem postavio na zdrav temelj i vratilo povjerenje javnosti. Evropska unija je uložila znatna grant sredstva u poboljšanje infrastrukture pravosudnih institucija širom BiH. Taj segment je itekako važan, međutim, još je važnije raditi na poboljšanju vladavine zakona. Građani žele pravdu, objektivna saslušanja, okončanje postupaka u razumnom roku te da niko nije iznad zakona,” kazao je ambasador Sattler prije skoro četiri godine obilježavajući otvaranje zatvora u kojem su danas neki i bivši visoki funkcioneri u BiH što je donedavno bilo nezamislivo.