spektakl

Ogromna eksplozija putuje prema Zemlji: Ovo se može vidjeti samo jednom u životu

Iako je zvjezdana erupcija putovala prema našoj planeti hiljadama godina, naučnici vjeruju da će biti vidljiva prije septembra.

Zvijezda poznata kao T Coronae Borealis, udaljena 3.000 svjetlosnih godina, nalazi se unutar sazviježđa Sjeverne krune galaksije. Sistem se sastoji od dvije zvijezde - bijelog patuljka i drevnog crvenog diva.

Gravitacija bijelog patuljka postupno privlači vodik s crvenog diva, uzrokujući nakupljanje plina i termonuklearnu eksploziju, poznatu kao nova. T Coronae Borealis eruptira svakih 80 godina, a posljednji put je bila vidljiva sa Zemlje 1946. godine, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, prenosi LADbible.

Očekuje se da će ovaj događaj biti izuzetno svijetao, omogućujući mnogima da ga vide sa Zemlje. NASA objašnjava:

"T Coronae Borealis, poznata i kao 'Blaze Star', je binarni sistem smješten u Sjevernoj kruni, 3.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Sistem čine bijeli patuljak i drevni crveni div.

Gravitacija bijelog patuljka polako privlači vodik s crvenog diva, što uzrokuje nakupljanje pritiska i topline te na kraju termonuklearnu eksploziju."

NASA navodi da će nova biti vidljiva otprilike sedmicu prije nego što postane nevidljiva ljudskom oku.

Naučnici preporučuju traženje zvijezde koja se pojavljuje u krivulji u obliku potkove za vedrih noći.

Preporučuje se lociranje najsjajnijih zvijezda na sjevernoj hemisferi, Arktura i Vege, te praćenje ravne linije između njih kako bi se našla erupcija.

Pripremite se za ovaj spektakl, jer se može dogoditi bilo kada između sada i septembra.