Svijet

Ogromna zapljena droge na obalama Sicilije: Policija oduzela 5,3 tone kokaina

Sicilije kokain

Italijanske vlasti su blizu južne obale Sicilije zaplijenile rekordnu količinu od 5,3 tone kokaina koje su krijumčari namjeravali prebaciti s jednog plovila na drugo, objavila je danas policija.

Vrijednost pošiljke procijenjena je na 850 miliona eura. Uhapšeno je pet osoba, navodi se u saopćenju italijanske finansijske policije. Policija je pratila brod koji je isplovio iz Južne Amerike, a do italijanske obale je stigao u srijedu rano ujutro.

Nadzorna letjelica pritom je uočila pakete koje su krijumčari bacali s palube u vode Sicilijanskog tjesnaca, gdje ih je trebala pokupiti ribarska koćarica koja je čekala pošiljku.

Koćarica je zaustavljena, a na njoj je policija pronašla veliku količinu droge u skrivenom odjeljku. Uhapšeni su dvojica Tunižana, Italijan, Albanac i Francuz.

Predsjednik južne sicilijanske regije Renato Schifani pohvalio je operaciju kazavši da je akcijom nanesen golem udarac krijumčarima droge.

"Droga je pošast našeg društva, a njeno raspačavanje potiču beskrupulozni ljudi koji siju smrt i uništavaju brojne porodice", rekao je.

U aprilu je italijanska policija otkrila gotovo dvije tone kokaina koji je plutao u vodama blizu istočne Sicilije. Vjeruje se da ga je ondje ostavio teretni brod da bi ga krijumčari pokupili.