Oglasili se na X-u

OHR: Danas je održan veoma važan sastanak

Predstavnici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoaaăom, u Sarajevu su u petak, 2. februara, podržali niz važnih sastanaka sa političarima iz Bosne i Hercegovine, ali i specijalnim vojnim snaga Evropske unije (EUFOR – ALTHEA).

Mircea Geoana uvjerava da je Bosna i Hercegovina dugotrajni i bliski partner Sjeveroatlanskog saveza (NATO).

"Ono što se dešava u Bosni i Hercegovini bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Europi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije“, poručio je Mircea Geoana.

Navodi i da je NATO predan Bosni i Hercegovini godinama i podržava njena reformska nastojanja, kroz svoj paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

"Pomažemo jačati vaše sposobnosti, u oblastima kao što su upravljanje vanrednim situacijama, cyber odbrana i borba protiv terorizma. Ove reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima“, kazao je Geoana.

Iz OHR-a su se večeras oglasili na društvenoj platformi X.

"Danas je održan veoma značajan sastanak između Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a i partnera iz međunarodne zajednice u BiH o političkom i sigurnosnom okruženju u BiH i regiji Zapadnog Balkana.

NATO je nezamjenjiv partner BiH kada je u pitanju gradnja kapaciteta za očuvanje mira i sigurnosti. Euroatlantske integracije i provedba Dejtona nisu međusobno isključivi procesi i predstavljaju zajednički napor da se pomogne BiH u ostvarenju mira i prosperiteta", poručili su iz OHR-a.