Stav OHR-a

OHR o preimenovanju ulica u Srebrenici: Ne doprinosi pomirenju i izgradnji povjerenja

Skupština opštine Srebrenica usvojila je jučer prijedloge o promjeni naziva ulica u tom gradu, a prijedlog je usvojen sa 14 glasova ZA i bez predstavnika Kluba Bošnjaka koji su ranije napustili sjednicu.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i skupštinska većina odluku o promjeni naziva ulica usvojili su uprkos jasnom protivljenju bošnjačkih vijećnika, mladih koji žive u samoj Srebrenici te OSCE-a. Također je izignorisana inicijativa mladih Srebreničana koji su predložili nekoliko naziva - koji nisu sporni ni za jednu zajednicu koja živi u ovom gradu, a samu Srebrenicu okreću budućnosti, suživotu i saradnji.

Prema spornom prijedlogu usvojenom u Skupštini opštine Srebrenica, između ostalih, ulica Maršala Tita treba od sada nositi naziv ulica Republike Srpske, Trg Mihajla Bjelakovića preimenovati će se u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica u Park majora Koste Todorovića, a za ulicu Reufa Selmanagića Crnog predložen je naziv Dubrovačka ulica.

Brojne su reakcije uslijedila nakon ovakve odluke, a potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković kaže da je cilj da se eliminišu Bošnjaci iz tog grada te da se tome mora stati u kraj.

"Bošnjaci su ostali bez bilo kakvog mehanizma da zaustave ili blokiraju određene odluke. Zato smo i došli u ovu poziciju gdje se radi posljednja aktivnost koja ima za cilj da eliminiše Bošnjake iz ovog grada. I nažalost to svi nijemo posmatraju. Pored svih apela koje smo uputili, počev od onih koji su otišli OHR-u, stranim ambasadama i svima koji mogu da utiču na ovo…", izjavio je, između ostalog, Duraković.

Zatražili smo stav visokog predstavnika o ovom slučaju i pitali da li će na bilo koji način reagovati nakon ove sramne i necivilizacijske odluke, a iz OHR-a ovaj put nismo dobili čak ni zabrinutost. Umjesto toga, na sva naša pitanja, dobili smo šturi odgovor u kojem se navodi:

"Preimenovanje ulica bez javnih i transparentnih procedura i bez učešća predstavnika Bošnjaka nije adekvatan način djelovanja niti doprinosi pomirenju i izgradnji povjerenja u društvu", rečeno je za Raport iz Ureda visokog predstavnika u BiH.