napetost u gradu

Oklopna vozila MUP-a RS na ulicama Srebrenice

Oklopna vozila Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) primijećana su jutros na ulicama Srebrenice, na dan u kojem se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku usvaja rezolucija o genocidu u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Da u Srebrenici vlada napetost uoči sjednice u UN, još sinoć je otkrio direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić.

"Tenzije u i oko Srebrenice su se pojačale otkako je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici istog dana kada Generalna skupština UN-a glasa o rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na Srebrenicu Genocid.

Ulice su sada ispunjene pojačanim policijskim prisustvom, uključujući policajce naoružane dugocjevnim oružjem i specijalizovane jedinice koje nose crvene beretke", naveo je Suljagić.

I Dodik je sinoć poručio da je "naš izbor to što će sjednica Vlade RS biti na dan kada je i glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN".

"Mi imamo pravo da biramo. To govori da smo mi suvereni u tome. Zašto bi bilo problema? Znate li šta to znači kada bi sad neko poduzeo nešto protiv sjednice Vlade u Srebrenici koja je teritorijalno u RS?

Nisu oni ti koji biraju gdje ćemo se mi sastati ili ne", poručio je Dodik, gostujući u emisiji Telering.