svemir

Oko neobične “super-Zemlje” otkrivena gusta atmosfera

Po prvi put smo pronašli dokaze o značajnoj atmosferi oko stjenovitog svijeta izvan Sunčevog sustava.

Radi se o užarenom egzoplanetu Janssen ili 55 Cancri E, za koji se vjeruje da je sastavljen od dijamanata. Koliko god ideja o nepreglednom polju dragulja zvučala rajski privlačno, Janssen zapravo više odgovara opisu nekog paklenog planeta. Toliko je blizu svoje zvijezde da njegovu površinu najvjerojatnije prekrivaju oceani rastaljene lave.

Dakle, nije baš idealno mjesto za posjet prilikom kojeg ćemo skupljati dijamante niti je pogodno za razvoj života kakav poznajemo. Da na njemu postoje vanzemaljska bića, ona bi morala imati poprilično neobičnu biologiju s obzirom na to da bi morala egzistirati na užarenih 2300 stepeni Celzijusa.

Njegova godina traje manje od našeg dana

Janssen kruži oko zvijezde po imenu Kopernik, ili 55 Cancri A, jednoj od dvije binarne zvijezde udaljene od nas oko 41 svjetlosnu godinu. Dvojne zvijezde su sustavi dviju zvijezda koje se pod uzajamnim gravitacijskim djelovanjem gibaju oko zajedničkoga centra mase.

Planet je otkriven 2004. godine. Ima oko 8.8 puta veću masu i 1.95 puta veći radijus od Zemlje, a toliko je blizu zvijezdi da svakih 18 sati napravi krug oko nje. Dakle, njegova godina traje manje od našeg dana. Spada u kategoriju super-Zemlje, što znači da je masivniji od našeg planeta, ali puno manji od nebeskih tijela poput Neptuna ili Urana, piše Space.com.

Planet od dijamanata

Ovaj egzoplanet ima jako veliku gustoću pa astronomi pretpostavljaju da se uglavnom sastoji od ugljika koji je komprimiran u dijamante.

Zvijezda i planet su toliko blizu jedan drugom da bi Kopernik, kada bi ga gledali s površine Janssena, izgledao 70 puta veći nego nama Sunce. Znanstvenici također pretpostavljaju da je 55 Cancri E plimno zaključan, odnosno da je jedna njegova strana uvijek okrenuta prema zvijezdi, tako da bi njegovo "Sunce", kada bi stajali na užarenom tlu planeta, sjalo nepomično na nebu.