Vijesti

Oliver Varhelyi naredne sedmice dolazi u dvodnevnu posjetu BiH

Evropska komisija Varhelyi

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi doputovat će u ponedjeljak, 28. novembra, u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Potvrđeno je ovo iz Varhelyijevog kabineta.

Iz kabineta navode da će Varhelyi tokom posjete razgovarati sa zvaničnicima u BiH o reformama i narednim koracima na evropskom putu BiH.

Iz kabineta je za Srnu rečeno da je program posjete u pripremi.

Podsjetimo, u julu mjesecu Varhelyi je govorio i kandidatskom statusu za BiH.

„Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces baziran na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Evropskog vijeća. Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi“, kazao je komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Dok je u oktobru Evropska komisija preporučila da se Bosni i Hercegovini dodjeli kandidatski status.

“Davanje statusa zemlje kandidata je ponuda sa evropske strane upućena je BiH i narodu BiH. Mi to činimo za narod BiH, međutim to dolazi uz visoka očekivanja. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost”, istaknuo je Varhelyi.