Region

Oliver Varhelyi učestvuje na sastanku “Otvoreni Balkan”: Vučiću, Zaevu i Rami će se obratiti putem video-linka

Prema posljednim najavama medija evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi učestvovat će putem video-linka na sastanku inicijative “Otvoreni Balkan”, koji će se održati u danas i sutra u Tirani, prenosi Klan Kosova.

Učesnicima će se u istom formatu obratiti i direktor CEFTA sekretarijata Emir Ðikić i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Podsjetimo, i ranije je je najavljeno da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviti danas i prekosutra u Tirani, gdje će sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvovati na sastanku regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan.

Predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Kako je navedeno, Vučić će danas u Tirani imati neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a u utorak je predviđeno održavanje više sastanaka, rečeno je Tanjugu u Predsjedništvu Srbije.

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog savjeta, na kojem će se razgovarati o Strateškom planu za Otvoreni Balkan 2022.

Zatim će uslijediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji na kojem će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare