Svijet

On je najopasniji milijarder na svijetu: ‘Šta sam dovraga učinio… Sve sam ih pobio!‘

Američki multimiloner Robert Durst optužen je za smrt svoje supruge Kathleen McCormack Durst gotovo 40 godina nakon njenog nestanka i samo nekoliko dana nakon što je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva svoje najbolje prijateljice Susan Berman.

Ovaj 78-godišnji nasljednik skupocjenih nekretnina koji je tokom četiri decenije bio osumnjičen za niz ubistava diljem SAD-a, optužen je za ubistvo drugog stepena.

McCormack, tada 29-godišnjakinja, nestala je 31. januara 1982., a njezino tijelo nikada nije pronađeno. Istražitelj njujorške policije podnio je tužbu u utorak, nedugo nakon što je velika porota u okrugu Westchester počela sa saslušanjem svjedoka, koje se očekuje da će potrajati nekoliko sedmica.

Tužba za kazneno djelo navodi razne dokaze te razgovore s brojnim svjedocima i zapažanja optuženih, snimljene intervjue, zapažanja i svjedočenja u povezanim postupcima.

Optužba dolazi šest godina nakon što je dokumentarna serija The Jinx: Život i smrt Roberta Dursta dovela multimilionera u središte pažnje. Serija je zabilježila nestanak njegove supruge, ubistvo Susan Berman 2000. i smrt susjeda u Teksasu 2001., gdje se Durst skrivao, prerušen u gluhonijemu ženu. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u toaletu sam sebi mrmlja u bradu 'Šta sam učinio? Ubio sam ih sve'.

Podsjetimo, Durst je optužen da je ubio Berman metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene.

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentice medicine, dosad nikad nije podignuta optužnica. Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala prikriti taj zločin.

Ubrzo nakon objave presude porodice McCormack zatražila je od tužitelja u okrugu Westchester u New Yorku da pokrene kazneni progon protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u maju.

Tužitelji su tokom suđenja povezali Dursta i s ubistvom susjeda Morrisa Blacka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

Durst je unuk osnivača jedne od vodećih kompanija za nekretnine u New Yorku, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti koronavirusu.

Uhapšen je dok je ulazio u hotel u New Orleansu gdje je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitiranja posljednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojega po riječima tužitelja ne bi bilo ni osuđujuće presude.