NEVJEROVATNO

Oni koji žele koristiti Apple AI prvo idu na ‘listu čekanja’

Apple je prije dva dana na WWDC 2024 objavio veliki ulazak na AI teritoriju, te je objavio svoju viziju AI, nazvanu Apple Intelligence. AI funkcije stići će u budućnosti na Appleove uređaje, ali korisnici će se morati prijaviti za njihovo korištenje, što zvuči nevjerovatno. O čemu je tačno riječ?

AI će biti sastavni dio Appleovih operativnih sistema za razne uređaje, između ostalih iOS-a 18 i iPadOS-a 18. Kada AI funkcije konačno stignu na ove verzije operativnih sistema, neće svi korisnici možda odmah imati pristup istima.

Naime, pored hardverskih ograničenja za korištenje AI-a, u smislu podržanih uređaja, korisnici koji imaju podržani uređaj, npr. iPhone 15 Pro ili iPhone 15 Pro Max, morat će se prijaviti za korištenje AI funkcija, nakon čega će se naći na ‘listi čekanja’.

Naravno, nije za očekivati da taj proces traje, ali prema najavama, korisnici će se zaista morati prijaviti za korištenje AI funkcija, te potom čekati odobrenje Applea za njihovo korištenje. Navodno će u početku Apple dozvoliti “ograničeni pregled” nekim korisnicima, nakon čega će AI funkcije biti odobrene svima.

U svakom slučaju, čini se da ćete morati biti brzi, iako imate podržani iPhone (iPhone 15 Pro ili iPhone 15 Pro Max) kako bi među prvima imali priliku koristiti Apple Intelligence.

Apple je već objavio beta ažuriranje za razvojne programere (interni broj verzije je 22A5282m) za korisnike iPhone uređaja, ali ova verzija ne stiže sa AI funkcijama. Očekuje se da će javna beta verzija stići sljedećeg mjeseca sa AI funkcijama. Stabilna iOS 18 nadogradnja uslijedit će nakon predstavljanja iPhone 16 serije, piše GSMArena.