Vijesti

Opća bolnica Sarajevo: Obilježena godišnjica smrti doktora Abdulaha Nakaša

Uposlenici Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ danas su  odali počast i položili cvijeće na Spomen-česmu, u krugu te zdravstvene ustanove, hirurugu i humanisti po kojem bolnica nosi ime, a u povodu 16. godišnjice od njegove smrti.

Poštovaoci lika i djela prim. dr. Abdulaha Nakaša, specijaliste opće hirurgije i šefa hirurških disciplina u tadašnjoj Državnoj bolnici i glavnog hirurga Armije RBiH posebno su se prisjetili   njegovog rada i humanosti tokom najtežih dana opsade Sarajeva te požrtvovanog odnosa prema pacijentima, ali i kolegama i saradnicima.

– Obilježavanju godišnjica smrti prim.dr. Abdulaha Nakaša, prisustvovao je i njegov brat dr. Bakir, nekadašnji dugogodišnji direktor te bolnice – navode iz Opće bolnica. 

Abdulah Nakaš rođen je u Sarajevu 27. novembra 1944. godine, gdje je završio Medicinski fakultet i specijalizaciju iz opće hirurgije. Dao je nemjerljiv doprinos kao hirurg ali i kao dugogodišnji predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH, u Ljekarskoj  komori Kantona Sarajevo gdje je bio član te kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za rad u periodu agresije na Sarajevo i RBiH te poratni angažman u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare