nastavljaju borbu

Općina Stari Grad podnijela krivične prijave

Općina Stari Grad nastavlja borbu protiv neovlaštenih intervencija koje ugrožavaju identitet Starog Grada, saopćeno je iz ove sarajevske općine.

"Putem Stručne službe Općinskog načelnika upućena je krivična prijava Tužilaštvu Kantona Sarajevo, zbog neovlaštenog uklanjanja portala i postavljanja rolo garažnih vrata u antracit boji na adresi Sarači br. 57.

Kako smo nedavno objavili, radi se o lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom i to kroz dvije odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a što govori samo po sebi o značaju ovog lokaliteta sa aspekta kulturno – historijske zaštite.

Preventivno djelovanje

Nakon ovog slučaja, jučer je na spoju ulica Muvekita i Ferhadija primjećen novi čin narušavanja izgleda objekta koji je u obuhvatu “Historijskog urbanog krajolika Sarajeva” promjenom boje fasade, za što je također podnesena krivična prijava.

Potpunu nadležnost u ovim slučajevima ima Federalna uprava za inspekcijske poslove, sa kojom Općina Stari Grad nastavlja sarađivati, a u okviru svojih nadležnosti nastavljamo preventivno djelovanje, s obzirom da se primjećuje na terenu da se pojedinci ne uzdržavaju od radnji kojima se narušava zaštita nacionalnog spomenika, posebno Sarajevske čaršije kao jedne od najstarijih ostataka osmanske arhitekture na području Općine Stari Grad Sarajevo.

Nažalost, Općini su oduzete mnoge nadležnosti kroz Odluku o Historijskom urbanom krajoliku, a povjerene Federaciji BiH koja nema ni kapacitet niti želju da štiti Historijski urbani krajolik.

Ove nezakonite radnje narušavaju i izgled Starog Grada, ali i vrijednosti nacionalnih spomenika i neće se dozvoliti njihovo narušavanje bahatim ponašanjem pojedinaca bez posljedica. Općina Stari Grad poziva sve građane da poštuju i čuvaju kulturno naslijeđe", saopćeno je iz Općine.

Odbijena žalba

Također, jučer su Općine potvrdili da je nakon provedenog postupka i odbijene žalbe investitora od strane drugostepenog organa, Služba za inspekcijske poslove Općine Stari Grad pristupila uklanjanju montažno-demontažnog objekta - slobodnostojeće ljetne/zimske bašte investitora “Cipi-Ripi”.

"Inspekcija je naložila investitoru “MERCATO GROUP” d.o.o. Sarajevo, koji je rješenjem suda preimenovan u privredno društvo “Cipi Ripi” d.o.o. Sarajevo da ukloni privremenu baštu, te da vrati lokalitet u stanje prije postavljanja.

S obzirom na to da investitor nije postupio u roku koji mu je dat da izvrši uklanjanje, inspekcija je donijela Zaključak o dozvoli izvršenja, te je danas inspekcija pristupila prinudnom uklanjanju objekta. Općina Stari Grad će poduzeti Zakonom utvrđene radnje u svrhu naplate troškova uklanjanja.

Navedeni objekat nije jedini za koji se vodi inspekcijski postupak. U toku je postupak vezano za bespravni montažno-demontažni objekat na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, kod Ekonomskog fakulteta, u kojem je smješten Fan shop Fudbalskog kluba Sarajevo. Nakon što se utvrde sve činjenice u ovom slučaju, javnost će biti blagovremeno informisana", saopćili su iz Općine.

Radovi na uklanjaju objekta, predviđeni za danas, prolognirani su zbog pogoršanih vremenskih uvjeta.