Ogromne promjene

OpenAI predstavio novi model umjetne inteligencije, mnoge je prestravilo. Nevjerovatno je šta sve može

Kompanija OpenAI predstavila je novi model umjetne inteligencije nazvan GPT-4o, sposoban za realistične glasovne razgovore i interakciju preko teksta i slike, što je njezin najnoviji potez u pokušaju opstanka u utrci na polju AI-a.

OpenAI je tvorac ChatGPT-a, a s novom audiotehnologijom omogućit će korisnicima razgovor s ChatGPT-em koji će im odgovarati u realnom vremenu bez odgode, kao i da prekidaju ChatGPT dok govori.

"Imam osjećaj kao da je ovo AI iz filmova. Razgovor s računarom nikad mi se nije činio prirodnim, ali sada jest", napisao je izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman u postu na blogu.

OpenAI suočava se sa sve većom konkurencijom i pritiskom da proširi korisničku bazu ChatGPT-a, popularnog chatbota koji je oduševio svijet stvaranjem pisanog sadržaja nalik ljudskom i svojim softverskim kodom.

Istraživači OpenAI-ja pokazali su na predstavljanju ChatGPT-ove nove mogućnosti glasovnog asistenta.

U demonstraciji, ChatGPT upotrijebio je vizualne i glasovne mogućnosti da razgovorom pomogne istraživaču riješiti matematičke jednadžbe zadane na papiru. U drugoj demonstraciji, istraživači su pokazali mogućnost prevođenja jezika modela GPT-4o u stvarnom vremenu.

Glavna tehnološka direktorica OpenAI-ja Mira Murati rekla je da će novi model biti ponuđen besplatno, a kompanija ne namjerava zarađivati na besplatnim korisnicima putem prodaje oglasa. No, korisnici GPT-4o koji plaćaju imat će manja ograničenja kapaciteta od korisnika koji ne plaćaju, rekla je.

Model GPT-4o bit će dostupan u ChatGPT-u tokom sljedećih nekoliko tjedana, najavila je kompanija.