izbori u turskoj

Opozicija rasturila vladajuću stranku u Istanbulu. Preuzeli i najjača Erdoganova uporišta

Republikanska narodna stranka (CHP) završila je u prednosti na lokalnim izborima u Istanbulu i značajno povećala svoj udio glasova, "rasturivši" AK partiju aktuelnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Edrogana.

U usporedbi s izborima 2019., nije izgubila nijednu ranije osvojenu jedinicu i dodala je još 12 okruga, prenosi NTV.

U 26 okruga će upravljati predsjednici CHP-a. Među tim distriktima ima i onih čije su vlasti bile uz AK Partiju već tri ili četiri mandata.

U odnosu na izbore održane 2019., CHP je povećao broj osvojenih okruga sa 14 na 26.

Okruzi Bayrampasa, Beyoglu, Çatalca, Cekmekoy, Eyupsultan, Gaziosmanpasa, Sancaktepe, Sile, Tuzla, Uskudar, Beykoz prešli su iz vlasti AK Partije u CHP.

U Silivriju je CHP preuzeo upravu od Stranke nacionalističkog pokreta.

Kada pogledamo preferencije glasača u okruzima koji su prešli na stranu CHP, superiornost AK Partije u mnogim okruzima od 2002. bila je izuzetna. Međutim, na ovim izborima većina je preferirala kandidate CHP-a.

Pobjedom Sinem Dedetas, općina Uskudar se nakon 35 godina vratila pod socijaldemokratsku vlast.

AK stranka izgubila je izbore u Eyupsultanu nakon četiri mandata. Mithat Bulent Ozmen osvojio je mjesto gradonačelnika.

U Beyogluu su kandidati Stranaka blagostanja i vrline pobjeđivali na izborima u posljednjih šest mandata, redom… Nakon 35 godina glasači su izabrali Inana Guneya (CHP).

CHP, koja je nakon sedam mandata u Tuzli za kandidata nominirala 30-godišnjeg Erena Ali Bingola, prvi put je završila u prednosti na izborima.

Sile je bio među okruzima u kojima socijaldemokrati nisu mogli pobijediti od 1994. godine. Međutim, ovaj put glasači su birali Ozgura Kabadayija iz CHP-a.

Među mjestima u kojima je CHP prvi put pobijedio na izborima je Sancaktepe, koji je 2008. dobio status distrikta. Alper Yegin dobio je više od 50 posto glasova.

U Beykozu je Alaattin Koseler, koji je 1999. pobijedio na izborima iz Stranke demokratske ljevice, završio ispred CHP-a nakon četiri mandata.

U Bayrampasi, jednom od okruga u kojem je jaka AK Partija, nakon šest mandata birači su izabrali CHP, gdje je nominiran Hasan Mutlu.

Dominacija u Cekmekoyu, koja je odvojena od Umraniye i stekla je status distrikta 2009., završena je nakon tri mandata. Distrikt je prešao u ruke CHP-a, koji je nominirao Orhana Cerkeza.