film o atomskoj bombi

Oppenheimer konačno prikazan u Japanu. Stanovnik Hirošime: ‘Bilo mi je teško gledati’

Oppenheimer

Oppenheimer, dobitnik Oscara za najbolji film, konačno je premijerno prikazan u Japanu u petak, osam mjeseci nakon kontroverznog masovnog marketinškog pritiska i zabrinutosti zbog toga kako će nuklearna tema biti prihvaćena u jedinoj zemlji koja je pretrpjela atomsko bombardiranje.

Najveći pobjednik na ovomjesečnoj dodjeli Oscara, film reditelja Christophera Nolana o američkom fizičaru J. Robertu Oppenheimeru, koji je vodio laboratorij u kojem je razvijena atomska bomba, zaradio je gotovo milijardu dolara na globalnom nivou. No Japan je do sada bio izostavljen iz svjetskih prikazivanja uprkos tome što je bio glavno tržište za Hollywood.

"Bilo mi je teško gledati"

Na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata bačene su atomske bombe ubivši više od 200.000 ljudi. "Naravno da je ovo nevjerovatan film koji zaslužuje Oscara", rekao je stanovnik Hirošime Kawai (37), koji je naveo samo svoje prezime.

"Ali film također prikazuje atomsku bombu na način da se čini kao da je hvali, a kao osobi s korijenima u Hirošimi bilo mi je teško to gledati", rekao je.

Veliki obožavatelj Nolanovih filmova Kawai, javni službenik, otišao je pogledati Oppenheimera prvi dan prikazivanja u kinu koje se nalazi samo kilometar od gradske Kupole atomske bombe, odnosno Spomenika miru, građevini koja je ostala neobnovljena kao spomenik stradalima u atomskom bombardiranju.

Japanci su osjećali nelagodu

"Nisam siguran da je ovo film koji bi se Japanci trebali posebno potruditi pogledati", dodao je.

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju znakove postavljene na ulazima u neka kina u Tokiju, upozoravajući da film sadrži prizore nuklearnih pokusa koji bi mogli predočiti razaranje koje su izazvale bombe.

Drugi stanovnik Hirošime Agemi Kanegae imao je pomiješane osjećaje nakon što je konačno pogledao film: "Film je itekako vrijedan gledanja", rekao je penzionisani 65-godišnjak. "Ali osjećao sam se vrlo nelagodno zbog nekoliko scena, kao što je suđenje Oppenheimeru u Sjedinjenim Državama na kraju."

Film je ubrzo postao svjetski hit nakon što je prošlog jula prikazan u Sjedinjenim Državama. Ali mnogi su Japanci bili uvrijeđeni online memovima Barbenheimer, koje su stvorili fanovi povezujući ga s Barbie, sapuničastim blockbusterom koji se prikazivao otprilike u isto vrijeme.

Japan je bio izostavljen iz rasporeda prikazivanja filma

Universal Pictures je isprva izostavio Japan iz svog globalnog rasporeda prikazivanja filma Oppenheimer. Na kraju ga je preuzeo Bitters End, japanski distributer nezavisnih filmova, a određen je datum prikazivanja nakon dodjele Oscara.

U razgovoru s Reutersom prije prikazivanja filma Teruko Yahata, koja je preživjela atomsku bombu, rekla je da ga jedva čeka vidjeti u nadi da će ponovno potaknuti raspravu o nuklearnom oružju.

Yahata, koja sada ima 86 godina, rekla je da osjeća empatiju prema fizičaru koji stoji iza bombe. To je mišljenje ponovio i Rishu Kanemoto, 19-godišnji student koji je pogledao film u petak.

"Hirošima i Nagasaki, gdje su bačene atomske bombe, svakako su žrtve", rekao je Kanemoto. "Ali mislim da je izumitelj, premda je jedan od počinitelja, i sam žrtva zahvaćena ratom", dodao je.