SVJETSKA EKONOMIJA

Oprez na Wall Streetu. Iščekuju se podaci o inflaciji

Na Wall Streetu su danas berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu skloni riziku uoči izvještaja o inflaciji, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0.21 posto, na 39.431 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 posto, na 5.221 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.29 posto, na 16.388 bodova.

Na početku sedmice ulagači su oprezni jer će u srijedu biti objavljen izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta. Posljednjih mjeseci inflacija se održava na povišenim razinama, pa su drastično smanjene procjene o smanjenju kamata u ovoj godini.

Na početku godine procjenjivalo se da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamate, možda i za 1.5 postotnih bodova, no zbog povišene inflacije sada se špekulira da bi smanjenje moglo biti između 0.25 i 0.50 postotnih bodova.

Iščekuju se podaci o inflaciji

Dužnosnici Feda posljednjih dana poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata te da bi mogle ostati povišene duže razdoblje nego što se očekivalo. Donedavno se procjenjivalo da će Fed početi smanjivati kamate u junu, no sve je izglednije da će to biti u septembru ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da bi temeljna stopa potrošačkih cijena, koja ne uključuje cijene hrane i energenata, u aprilu mogla porasti 0.3 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj 3.6 posto.

Pokaže li izvještaj sutra da inflacija popušta, tržište kapitala moglo bi nastaviti rasti. No, pokažu li podaci da se inflacija ne smanjuje, berzovni bi indeksi mogli izgubiti dio dobitaka od prethodne tri sedmice.

I na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.22 posto, na 8.414 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 posto, na 18.742 boda, a pariški CAC 0.12 posto, na 8.209 bodova.