inflacija

Oprez na Wall Streetu. Nastavljen snažan rast cijena u Americi

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 blago porastao, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači čekaju izvješće o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 0.02 posto, na 38.883 boda, dok je S&P 500 porastao 0.14 posto, na 5.209 bodova, a Nasdaq indeks 0.32 posto, na 16.306 bodova. Na najvećoj svjetskoj berzi već danima vlada oprez jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u.

Analitičari u prosjeku procjenjuju da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, u martu blago skliznula na 3.7 posto, s 3.8 posto mjesec dana prije. To je i dalje znatno iznad ciljane razine Feda od oko 2 posto, što znači da američka središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što većina dužnosnika Feda ovih dana i poručuje.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u lipnju. Ulagači su oprezi i zbog toga što krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku porasle 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.11 posto, na 7.934 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.32 posto, na 18.076 bodova, a pariški CAC 0.86 posto, na 8.049 bodova.