imao i eksploziv

Opsada talaca u noćnom klubu završena, policija stavila lisice na ruke napadača

Čini se da je talačka opsada u nizozemskom noćnom klubu gotova nakon što je viđebno kako policija privodi muškarca koji kleči s lisicama na rukama.

Nekoliko ljudi u Nizozemskoj uzeo je za taoce osumnjičenik, koji je navodno bio naoružan vatrenim oružjem i eksplozivom.

Dvojica muškaraca, uključujući jednog s maskom, kasnije su viđeni kako napuštaju prostor. Jednom je policija stavila lisice.

Tri taoca, za koje se vjeruje da su zaposlenici noćnog kluba, viđeni su kako bježe iz zgrade s rukama iznad glave oko sat prije nego što je muškarac uhapšen.

Ranije su teško naoružani policajci ogradili dio grada Edea i pozvali ljude da se "drže podalje" od tog područja, dodajući:

"Ostanite u kućama i nemojte dolaziti i gledati".

Oko 150 obližnjih domova evakuirano je dok su se vlasti bavile "talačkom situacijom koja uključuje nekoliko ljudi", objavila je policija na mreži X.

List De Telegraaf naveo je da je muškarac koji je uzeo ljude za taoce bio naoružan oružjem i eksplozivom, pozivajući se na nekoliko anonimnih izvora.

U izvještaju se navodi da je muškarac navodno ušao u noćni klub u vrijeme zatvaranja i "prijetio da će dići mjesto u zrak".

Nije bilo naznaka da je situacija s taocima povezana s terorizmom, rekla je policija.

Prije nego što je muškarac uhapšen, gradonačelnik grada Rene Verhulst naveo je u izjavi:

"Tri taoca su upravo puštena, ali situacija još uvijek traje. Užasna situacija za sve ove ljude.

"Moja zabrinutost i misli su upućeni njima i njihovim voljenima. Nadam se da je situacija sada riješena brzo i sigurno".