Atentat u slovačkoj

Opsadno stanje u bolnici: Cure detalji o stanju slovačkog premijera

Kao prenose mediji, slovački premijer Robert Fico ima rane na glavi i grudima.

"Čuo sam tri pucnja. Vidio sam kako Fica kako dižu sa zemlje. Osoba koja je pucala na njega je odmah savladana", rekao je novinar koji se zatekao na licu mjesta i dodao da je atentator zatvoren, piše slovački "Aktualiti".

Kako se navodi, na licu mjesta je još ranije bilo građana, ali u manjem broju.

"Prije Fica su tu bili drugi članovi Vlade i rukovali su se sa prisutnima, ništa nije ukazivalo da će biti problema", piše "Aktualiti".

Najnovije informacije o stanju premijera

Slovački premijer Robert Fico je u stabilnom stanju nakon operacije i komunicira sa okolinom, javila su mediji iz te zemlje Ta3 i Markiza.

Bolnica u Banskoj Bistrici, u koju je premijer odveden nakon napada, još nije komentarisala zdravstveno stanje Roberta Fica.

Ministar odbrane Slovačke Robert Kalinak rekao je da je stanje Fica veoma komplikovano. “Vjerujemo da će biti dovoljno jak da se nosi s ovom traumom”, dodao je Kalinak, prenosi N1 BiH.

Kako javlja novinska agencija TASR, pokušaj atentata na Fica se dogodio kada je napadač ispalio nekoliko hitaca ispred Doma kulture u centralnom slovačkom gradu Handlova, gdje je prethodno održana sjednica Vlade.

Napadač je odmah nakon napada savladan i uhapšen, navodi se u medijskim izvještajima.

Mnogi zvaničnici iz Evropske unije i Slovačke osudili su napad na Fica.