situacija je loša

Opštine na istoku RS prepuštene same sebi: Bratunac i Srebrenica odsječeni, ostali bez autobuskih linija

Foto. RTRS

Stanovnici opština Bratunac i Srebrenica nemaju autobusku liniju za Beograd, Novi Sad, linija za Istočno Sarajevo saobraća jednom dnevno, a od nove godine ukinuta je i autobuska linija prema Banjoj Luci i Bijeljini. Time su u potpunoj saobraćajnoj blokadi i snalaze se kako znaju i umiju da dođu do bilo kojeg grada.

Prevoznici ukidanje linija pravdaju nerentabilnošću. U autobuskoj stanici Bratunac kažu da je, nakon gašenja nekadašnjeg tranportnog bratunačkog preduzeća Vihor i odlaskom Drina Transa sa ovog područja, ova opština postala "slijepo crijevo", piše RTRS.

"Mi ne možemo do susjedne Ljubovije da se prebacimo, poslije Čajniča i Srebrenice nema mjesta sa lošijim javnim prijevozom", kaže Zoran Spajić, otpravnik poslova na autobuskoj stanici Bratunac.

Promet putnika u posljednjih godinu dana drastično je opao. Ranije su ukinute linije za Novi Sad, Lazarevac, Sarajevo. Od prvog januara nema linija ka Zvorniku i Bijeljini. Lokalna vlast upoznata je sa ovim, ali i sa problemom loše komunikacije međumjesnih linija.

Načelnik opštine Lazar Prodanović kaže da je situacija loša i da je opština spremna da subvencioniše sve linije i autoprevoznike.

Od 2009. godine, Bratunac i Srebrenica više nisu ni tranzitna područja za robni saobraćaj s obzirom na to da su granični Ljubovijski most i most u Skelanima zatvoreni za robe i usluge. Otvaranjem novog mosta Bratoljub, otvara se i nada da bi stvari mogle krenuti sa mrtve tačke.