sud bih

Optuženi za terorizam i sudjelovanje na stranim ratištima sporazumno priznao krivnju

Optuženi Adnan Ćatić, rođen 1988. godine u Zenici, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivnju i sa tužiocem iz Odsjeka za terorizam, potpisao sporazum o priznanju krivnje.

Optuženi je pravosuđu BiH izručen sa područja Turske krajem prošle godine, nakon čega je protiv njega podignuta i potvrđena optužnica Tužiteljstva BiH. Uvidom u optužnicu i dokaze koje su protiv njega prikupili tužilaštvo i partnerske agencije za provedbu zakona, optuženi se odlučio na sporazumno priznanje krivnje.

Nakon potpisivanja sporazuma, u sudnici Suda BiH, izneseni su stavovi tužilaštva i odbrane povodom sporazuma, kojim je za optuženog predložena kazna zatvora u trajanju od tri godine - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kazna koja je predložena, u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i sa procjenom procesa deradikalizacije, koji se provodi prema osobama koje su bile povezane s terorizmom ili boravkom na stranim ratištima.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud BiH je prihvatio sporazumno priznanje i optuženog osudio na kaznu zatvora od tri godine.

Na ovaj način, predmet je pravomoćno okončan, bez provođenja sudskog postupka - navodi se u saopćenju.