najavljuje promjene u EU

Orban: Niko u Evropi ne vjeruje u pobjedu Ukrajine

Niko u Evropi ne vjeruje u pobjedu Ukrajine, a postizanju mira u toj zemlji mogu da doprinesu političke promjene nakon izbora za Evropski parlament i predsjedničkih izbora u SAD, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban na sastanku frakcije vladajuće partije "FIDES-Mađarske građanske unije" prenosi list "Magjar nemzet".

Kada je riječ o prognozama međunarodne situacije u skorijoj budućnosti, naveo je da se rat u Ukrajini neće završiti, a opterećenje za Evropu će rasti jer će se u Americi smanjiti finansijska podrška Ukrajini zbog sporova oko predsjedničkih izbora.

"Plaća se ogromna cijena u politici za podršku Ukrajincima. Poljoprivrednici podižu bune po cijeloj Evropi i niko ne vjeruje u pobjedu Ukrajine", rekao je Orban u obraćanju poslanicima na jezeru Balaton gdje se održava dvodnevni sastanak mađarskog parlamenta.

Prema informacijama lista, Orban je podvukao da su promjene neophodne u rukovodstvu Evropske unije i istakao da one mogu da se dogode nakon izbora u Evropskom parlametu koji su planirani za juni.

Mađarski premijer je naglasio da je pobjeda na izborima za Evropski parlament moguća. Pritom, on nije samo imao u vidu jačanje pozicija partije FIDES već i drugih desničarskih partija. Dodao je da ne samo u Briselu, već i u Vašingtonu ove godine može doći do promjena i da to može da donese mir u Evropi.

Orban ne krije da želi pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i nada se da će on pomoći da se okonča sukob u Ukrajini.

"Za devet mjeseci ćemo biti jači nego sada", izjavio je Orban predviđajući pobjedu Trumpa, koga smatra svojim političkim saveznikom i sa kojim je uspostavio dobre odnose.

Orban je ranije više puta izjavljivao da smatra da u pregovorima o Ukrajini trebalo bi da učestvuju ne samo Ukrajina i Rusija, već i Sjedinjene Američke Države, koje pružaju najveću finansijsku i vojnu podršku Kijevu.