morbidno

Originalna verzija “Uspavane ljepotice” je jeziva i najmračnija horor priča

To nije bajka koju biste pričali djeci pred spavanje, već je udaljena milionima svjetlosnih godina od šarenih svijetova Diznija koje poznajemo

Originalna verzija priče o “Uspavanoj ljepotici” koju nikada ne biste pročitali djeci pred spavanje.

To nije bajka koju biste pričali djeci pred spavanje, već je udaljena milionima svjetlosnih godina od šarenih svijetova Diznija koje poznajemo.

Priče o dječjim bajkama često su znatno surovije i nasilnije u svojim originalnim verzijama nego što to vidimo u popularnim adaptacijama. Uzmimo, na primjer, priču o Uspavanoj ljepotici, koja uključuje jedan od najužasnijih ljudskih zločina – silovanje.

U originalnoj verziji bajke, koju je u XVII vijeku zapisao italijanski pisac Đambatista Bazile, priča nema bajkoviti kraj koji poznajemo. Aurora nije žrtva zle kletve niti zle kraljice i nema princa koji dolazi da je poljubi i probudi iz sna. Umjesto toga, Aurora pada u začarani san zbog proročanstva i ostaje uspavana 100 godina, dok je svi zaboravljaju.

Vijek kasnije, kralj slučajno otkriva zapušteni dvorac i nalazi usnulu djevojku. Fasciniran njenom ljepotom, odlučuje da je siluje. Nakon što završi, vraća se u svoje kraljevstvo.