akcija "dolina"

OSA asistirala FUP-u: Uhapšene dvije osobe koje su prijetile zastupniku u Skupštini SBK. Sumnjiče ih i za iznudu

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona su danas, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva SBK uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine proveli operativnu akciju "Dolina", te su tom prilikom slobode lišili dvije osobe V.B. (1975) i A.V. (1987) iz Novog Travnika.

Osobe se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela Iznuda, Izazivanje opće opasnosti, Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga te Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Osumnjičene osobe su duži period, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, uz prijetnju silom od zastupnika u Skupštini SBK vršili iznudu, odnosno zahtijevali određeni novčani iznos, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Prilikom pretresa pronađen je veći broj komada vatrenog oružja, određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Cannabis, veća količina novca, te mobilni telefonski aparati i sim kartice koji su korišteni u izvršenju krivičnih djela.

Navedene osobe bit će predate Kantonalnom tužilaštvu SBK na daljnje postupanje uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova SBK nastavljaju poduzimati radnje iz svoje nadležnosti u cilju nastavka dokumentovanja krivičnih djela i drugih počinilaca koji se mogu s tim dovesti u vezu, navodi se u saopćenju.