Faze razvoja

Osam ponašanja zbog kojih mislimo da su djeca zločesta, ali zapravo nisu

Istraživanja sugeriraju da područja mozga uključena u samokontrolu ne sazrijevaju u potpunosti do kraja adolescencije, što objašnjava zašto je razvoj samokontrole dug i spor proces

Kada prepoznamo dječja nepoželjna ponašanja kao reakcije na uvjete okoline, faze razvoja ili vlastite postupke, možemo reagirati proaktivno i sa suosjećanjem. Evo osam ponašanja zbog kojih mislimo da su djeca zločesta, ali zapravo nisu.

Ne mogu kontrolirati svoje impulse

Jeste li ikada rekli svojoj djeci da nešto ne rade, a ona su to ipak učinila? Istraživanja sugeriraju da područja mozga uključena u samokontrolu ne sazrijevaju u potpunosti do kraja adolescencije, što objašnjava zašto je razvoj samokontrole dug i spor proces.

Doživljavaju pretjeranu stimulaciju

Idete s djecom u trgovinu i ona doživljavaju izljev bijesa jer im ne želite kupiti slatkiš? Pretrpan raspored, pretjerana stimulacija i iscrpljenost obilježja su modernog obiteljskog života, a sve to može uzrokovati izljeve bijesa, hiperaktivnost ili otvoreni otpor kod djece.

Fizičke potrebe djece utječu na njihovo raspoloženje

Sigurno vam se dogodilo da se nakon ludog noćnog izlaska niste dovoljno ili dobro naspavali. Kako ste se tada osjećali? Osnovna stanja, poput umora, gladi, žeđi, previše šećera ili bolesti na djecu utječu deset puta više.

Ne mogu ukrotiti izražavanje emocija

Odrasli znaju ukrotiti ili sakriti emocije. Djeca to ne mogu. Odgojiteljica Janet Lansbury savjetuje da ne reagirate i ne kažnjavate djecu kada emocije pokazuju vrištanjem, vikanjem ili plakanjem.

Imaju potrebu za puno kretanja

Djeca imaju razvojnu potrebu za puno kretanja. Žele provoditi vrijeme vani, voziti bicikl ili romobil, puzati, ljuljati se, skakati ili se utrkivati.

Prkosni su

Mnoga djeca predškolske dobi pokušavaju preuzeti inicijativu i napraviti ono što su naumila. Iako roditeljima to neće uvijek odgovarati, psiholozi kažu da ih ponekad treba pustiti da donose vlastite odluke i postanu neovisna.

Reagiraju na raspoloženje roditelja

Djeca jako dobro primjećuju raspoloženje svojih roditelja. Ako su roditelji pod stresom, rastreseni ili potišteni, djeca oponašaju takva raspoloženja. Isto vrijedi kada smo miroljubivi, prizemljeni i dobro raspoloženi. Provjerite svoje ponašanje prije nego što postanete frustrirani zbog ponašanja svog djeteta.

Bore se protiv nedosljednih ograničenja

Ako jednu večer djecu upitate što žele jesti, a drugu večer im samo servirate jelo, logično je da će se ona buniti zbog nedosljednosti. Kada roditelji nisu dosljedni s ograničenjima, to prirodno izaziva frustraciju djece i potiče cviljenje, plač ili viku. Kao i odrasli, djeca žele i trebaju znati što mogu očekivati.