Magazin

Osam stvari opasnih za vašu vezu

​Mnogi misle da je prevara najveća nevolja koja partnere može snaći u vezi, međutim postoje stvari koje su za budućnost veze opasnije čak i od varanja.

Laganje i skrivanje stvari od partnera

Makar izbjegavali istinu kako ne biste povrijedili ili razočarali partnera, laganje i skrivanje vremenom postaje veliki problem koji vodi do narušavanja povjerenja i vezu postavlja na klimave noge. Trebalo bi da vašem partneru možete da kažete sve što vas muči.

Izbegavanje intimnosti

To ne važi samo za intimnost, već i na razgovore o osetljivim temama, pitanje da li možete da računate jedno na drugo u teškim situacijama, ali i izbjegavanje pokazivanja osećanja kako privatno, tako i u javnosti. Sve ovo će naškoditi vašoj vezi i poljuljati vjeru u njenu ozbiljnost i postojanost partnerovih osjećanja.

Izbjegavanje razgovora o problemima

Ako postoji neki problem u vezi, koliko god vam bilo teško, o njemu treba razgovarati prije nego on postane ogromna gomila pod tepihom o koju ćete se neprestano spoticati. Koliko god vam se problem činio beznačajnim, nevažnim ili možda 'nemogućim' za razgovor, pričajte o njemu.

Tvrdoglavost

Kada neko redovno insistira na svojim stavovima i odlukama, partneru poručuje da nije spreman na kompromise. A u vezi biste uvijek trebali biti spremni na kompromise. Osobe koje mogu da funkcionišu jedino na način da je sve po njihovome su osobe koje su u vezi sa samima sobom.

Patroniziranje

Obraćanje partneru s visine odaje nepoštovanje, budući da šaljete poruku da mislite kako je vaše mišljenje važnije, kako ste vi pametniji, sposobniji ili vrjedniji. Ravnopravnost partnera od izrazite je važnosti u svakoj ozbiljnoj vezi.

Ostajanje u vezi iz pogrešnih razloga

Bilo da ne želite da razočarate porodicu ili da otkažete putovanje koje ste isplanirali prije tri mjeseca - takve i slične stvari pogrešan su razlog za ostanak u vezi. U vezi se ostaje zbog ljubavi, a ne zbog navike ili toga što vam je teško da se nosite sa novonastalom situacijom.

Manipulisanje

Ovo je jako osjetljivo područje, jer je neko u stanju da godinama suptilno manipuliše partnerom, a da ovaj to uopšte ne shvati. Osjećate li da zbog partnera gubite samopouzdanje i postajete duboko nesrećni, zapitajte se šta vas uopšte povezuje i zbog čega ste u vezi.

Ljubomora

Možda vas partner ne vara, ali redovne sumnje mogu biti puno gore od same prevare. U vezi treba da se osjećate voljeno, poželjno, sigurno i samopouzdano.