sjećanje na žrtve

OSCE upozorava: Propustili smo da izvučemo pouke iz Holokausta, kao što možemo svjedočiti i u BiH

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Misija OSCE-a (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) u Bosni i Hercegovini se prisjeća miliona ljudi koje je progonio i ubijao nacistički režim i njegovi saradnici.

"Nezamisliva patnja Jevreja, Slavena, Roma i Sintija, osoba sa invaliditetom, seksualnih i vjerskih manjina, kao i mnogih drugih tokom jednog od najmračnijih poglavlja u istoriji čovječanstva služi kao težak ali neophodan podsjetnik da se ponavljanje takve nečovječnosti mora spriječiti", navodi se u saopćenju.

Nažalost, naglašavaju iz OSCE-a, kao što možemo svjedočiti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, propustili smo da iz toga izvučemo pouku.

"Iako je neizreciva brutalnost Holokausta rezultirala pojmovima kojima se danas koristimo da bismo pokušali da razumijemo zločin genocida, još uvijek ne shvatamo u potpunosti istinske razmjere takvih užasa.

Negiranje zločina, veličanje ratnih zločinaca, kao i uznemirujući rast broja incidenata motivisanih mržnjom i slučajeva govora mržnje, lokalno i globalno, često podrivaju naše pozive da se nešto slično ne dogodi „nikada više“ i pozive na bezuslovno odavanje priznanja i poštovanja za žrtve takvih zločina", kažu iz OSCE-a.

Odjeci Holokausta naglašavaju našu individualnu i kolektivnu odgovornost da očuvamo i zaštitimo ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu etničku, rodnu, seksualnu, rasnu ili vjersku pripadnost. Putem obrazovanja, dijaloga i nepokolebljive predanosti pravdi i odgovornosti možemo spriječiti ponavljanje najtežih grešaka počinjenih u istoriji.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini još jednom ističe svoju predanost borbi protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije. Kao pojedinci, zajednice i vlade, moramo osuditi mržnju gdje god i kad god da se ona pojavi, istovremeno sarađujući na promovisanju empatije i poštovanja.

"Zajedno možemo napraviti korak ka budućnosti izgrađenoj na toleranciji i dostojanstvu", poručuju iz OSCE-a.