veliki problemi

Osjetili ste ovaj miris u automobilu? Hitno idite kod majstora

Neprijatan miris u automobilu može biti posljedica velikih problema. Ako osjetite miris "trulih jaja", evo šta su najvjerovatniji razlozi.

Prvi razlog zbog kog osjećate neprijatan miris trulih jaja je katalizator. To je uređaj koji služi za pretvaranje štetnih gasova u bezopasne, bez mirisa.

Kada se katalizator pokvari, on više ne obavlja te dužnosti. To znači da je veća mogućnost da ćete osjetiti neprijatne sumporaste mirise.

Ako vaš senzor pritiska goriva radi, mogli biste da vidite da je vaš katalizator prepun ulja.

U ovoj situaciji, prikupljanje ulja sprečava katalizator da ispravno obavlja svoj posao, što se u osnovi vraća na prvu tačku i uzrokuje da neprijatni mirisi izlaze kroz auspuh.

Prelivanje ulja također može uzrokovati pregrijavanje katalizatora, što opet može da bude uzrok neprijatnih miria.

Isti problemi nastaju ako je vaš filter goriva istrošen. To uzrokuje nakupljanje naslaga sumpora koje sagorijevaju u katalizatoru.

Ovo se može dogoditi ako vozite automobil sa manuelnim mjenjačem i ne mijenjate ulje redovno, odnosno bar na svakih 50.000 kilometara.

U suprotnom bi tečnost mogla da curi u druga područja automobila, što bi moglo stvoriti neprijatan miris. Ako uočite curenje, odvezite automobil na servis što je prije moguće.

Miris dima ili paljevine također bi mogao bi da bude znak novih problema, kao što su pregrijavanje motora, curenje tečnosti ili istrošene kočione pločice.

U svakom slučaju se preporučuje da, ako primijetite sumnjiv miris, odvezete svoj automobil na pregled kod mehaničara kako bi se utvrdio uzrok i spriječio potencijalno opasan kvar, prenosi N1 Hrvatska.