Region

Osmani i Stoltenberg se sastali u Briselu. Poslali nekoliko poruka

Generalni tajnik NATO Jens Stoltenberg je u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bruxellesu s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani rekao da ta Alijansa snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine, prenosi Kosovo online.

On je istaknuo da je dijalog jedini načinda se riješe otvorena pitanja između Srbije i Kosova.

Pozdravio je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Albina Kurtija, u Bruxellesu sljedećeg tjedna, ističući da je ovaj sastanak "prilika da Kosovo pokaže da je odgovorna strana koja konstruktivno djeluje za dobrobit euroatlantske sigurnosti".

Stoltenberg je govoreći o situaciji na sjeveru istaknuo da Kfor nastavlja da prati situaciju.

"Stabilnost regije i sigurnost trupa Kfora ovise od toga da li će sve strane poštovati postojeće obveze. U skladu s obavezama Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje Kosovskih sigurnosnih snaga na sjever zahtijeva suglasnost Kfora. Radujemo se pravovremenim konsultacijama o svim akcijama koje mogu uticati na sigurnosno okruženje", rekao je šef NATO-a.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da je Kosovo povijesni uspjeh vojnog saveza NATO-a, dodajući da zlonamjerne sile žele da ga izazovu i unište.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bruxellesu poručila da neće dozvoliti da sjever Kosova bude bojno polje za hegemonističke tekovine regionalnih autokrata.

"Moj dolazak je dokaz strateške orijentacije Kosova. Veoma smo zahvalni na vodstvu NATO-a u ovom veoma teškom vremenu. Dozvolite mi da izrazim zahvalnost naroda Kosova za ulogu NATO-a u spašavanju naših života. Mi cijenimo ulogu NATO-a u razvoju Kosova", rekla je ona.

Osmani je istaknula da su uspjesi Kosova uspjesi NATO-a i zbog toga je ponosna što Kosovo ima najživlju demokratiju u regiji.

Ona je uime kosovskih institucija izrazila spremnost da, u saradnji s NATO-om, privede pravdi napadače na vojnike Kfora, novinare i policajce na sjeveru Kosova.

Osmani je ponovila da je cilj Kosova i dalje jasan, a to je članstvo u NATO.

"Strateški cilj Kosova je ulazak u NATO. Kosovo ni pod kojim uvjetima neće skrenuti s euroatlantskog puta. Ovo je obećanje koje smo dali novim generacijama. Ponudit ćemo najbolje modalitete za unapređenje našeg partnerstva i našeg cilja članstva u NATO. NATO nam je potreban kao garant mira i demokratije", zaključila je Osmani.