Predsjednica Kosova

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da su petorica kosovskih policajaca i dalje taoci u Srbiji te pozvala međunarodne dužnosnike da reagiraju kako bi se zaustavila takva zlodjela i šovinističko djelovanje Srbije protiv građana Kosova.

"Sve dok se suočavamo sa sigurnosnim izazovima, ne zaboravimo da su i u ovom trenutku petorica policajaca naše Republike taoci šovinističke države Srbije. Stoga pozivam sve naše saveznike da dignu svoj glas i pojačaju napore kako bi se ovakva zlodjela i šovinističko djelovanje protiv naših građana i naše policije zaustavilo", kazala je Osmani tokom ceremonije dodjele diploma 59. generaciji kadeta kosovske policije.

Kosovsko Ministarstvo unutarnjih poslova Kosova saopćilo je da srbijanska policija na graničnom prijelazu Jarinje uhapsila zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića te još četiri policijska službenika.

Iz MUP-a Kosova u srijedu navečer također je saopćeno da je Janković u pritvoru bez ikakvog objašnjenja te da je priveden na razgovor u Rašku na jugu Srbije.

Srbijanske vlasti u srijedu su na granici s Hrvatskom zadržale najmanje četiri autobusa s kosovskim registracijama i putnicima s Kosova a sekretar kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da takva blokada predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji.

Nakon toga srbijanski MUP demantirao je navode kosovskih dužnosnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prijelazu Batrovci, te je priopćio da u tijeku pojačana kontrola svih putnika.

No tijekom jučerašnjeg dana kosovski mediji na albanskom jeziku objavili su snimke na kojima je vidljivo da kosovski autobusi stoje po strani satima dok ostala vozila prolaze bez većih zadržavanja.

"Od ranog jutra gađane su u autobusima i vozilima koja su prevozila naše građane sa zapada na Kosovo ili obrnuto, zaustavljali, oduzimali im osobna dokumenta i razgovarali s njima bez ikakvog prethodnog opravdanja", stoji u priopćenju iz MUP-a Kosova koje je optužilo vlasti Srbije da satima zatvara Kosovare te da ih razni ljudi pitaju o njihovom sudjelovanju ili eventualnim vezama s Oslobodilačkom vojskom Kosova, ili ratom na Kosovu".

Iz Europske unije (EU) upozorili su Srbiju da blokada kosovskih autobusa na granici predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvali Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.

"Svjesni smo situacije i pažljivo je pratimo. Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru dijaloga uz posredovanje EU postavlja jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma", izjavio je glasnogovornik EU-a Petar Stano.

Premijer Kosova Albin Kurti smatra da zaustavljanje kosovskih državljana u Srbiji predstavlja "grubo kršenje ljudskih prava".

"Dan nakon što se u Parlamentarnoj Skupštini glasalo u korist Kosova za članstvo u Vijeću Europe, Srbija uzvraća kosovskim civilima. U Srijedu ujutro je preko 300 naših građana - uključujući djecu - pritvoreno na granici, bez hrane i lijekova", napisao je Kurti na društvenoj mreži X

Tim povodom kosovska predsjednica Vjosa Osmani kritizirala je EU zbog neuravnoteženog pristupa procesu dijaloga u Bruxellesu i provedbi sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije te dodala da je blokada kosovskih autobusa na granici svojevrsna osveta koju Srbija čini nakon uspješnog koraka Kosova prema članstvu u Vijeća Europe.