Proces Brdo-Brijuni

Osmani razgovarala sa Komšićem i Bećirovićem: Red je da BiH ratificira sporazum o kretanju sa ličnim kartama

Bećirović, Komšić i Osmani / Foto: AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, u okviru bilateralnih sastanaka tokom samita Procesa Brdo-Brijuni koji se održava u Skoplju, sastala se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Na sastanku je između ostalog razgovarano o ratifikaciji sporazuma iz Berlinskog procesa od strane Parlamenta Bosne i Hercegovine, što je obaveza koja proizilazi iz potpisivanja sporazuma u ​​novembru prošle godine.

Osmani je istakla da je ratifikacija sporazuma od strane vlasti BiH pored obaveze i neophodnost koja će pomoći slobodnom kretanju građana obje zemlje, što bi doprinijelo rastu komunikacije i razmjene između naroda dvije zemlje, saopčeno je iz Predsjedništva Kosova.

Skupština Kosova i četiri države regiona ratificirali su sporazume u okviru Berlinskog procesa, od kojih jedan predviđa kretanje samo ličnim kartama sa Bosnom i Hercegovinom, pa je, prema riječima Osmani, red na Bosnu i Hercegovinu da učini isto.

Također, Osmani je ocijenila da bi povezivanje diplomatskih odnosa dvije države povećalo mogućnosti za produbljivanje bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Ona je istakla da bi postizanje zajedničke vizije obje zemlje da budu dio euroatlantske porodice doprinijelo miru, stabilnosti i dugoročnom prosperitetu regiona.