SVJETSKA EKONOMIJA

Oštar pad Wall Streeta, kamatne stope ostaju nepromijenjene

Na Wall Streetu su jučer najvažniji indeksi oštro pali jer su dužnosnici Feda zauzeli oprezan pristup u svojim izjavama o izgledima za smanjenje kamatnih stopa ove godine, a ulagači su nervozni i pred objavu ključnog izvještaja o zapošljavanju u SAD.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 530.16 bodova ili 1.35 posto, na 38.596 bodova, što je njegov najveći pad još od marta lani i četvrti dan kako pada. Istodobno, S&P 500 je izgubio 1.23 posto svoje vrijednosti te završio trgovanje na 5147 bodova, a Nasdaq je pao 1.4 posto, na 16.049 bodova.

Od početka sedmice sva tri indeksa su u znatnom minusu, pri čemu Dow Jones za otprilike 3 posto, a S&P i Nasdaq za 2 posto.

Kamate ostaju?

Predsjednik Feda u Minneapolisu Neel Kashkari izjavio je kako se na prošlomjesečnom zasjedanju američke središnje banke založio za dva smanjenja kamatnih stopa ove godine, ali ako inflacija nastavi slabjeti, ove godine možda neće biti potrebno nikakvo smanjenje.

Prije njega, predsjednik Feda u Richmondu Thomas Barkin rekao je da američka središnja banka ima "vremena dok se oblaci raščiste nad inflacijom" prije nego što počne snižavati stope.

"To je vrlo pažljiv, odmjeren pristup. Osim toga, postoji određena nervoza u vezi s mjesečnim izvještajem o zaposlenosti, stoga ne želim biti previše optimističan", kazao je Paul Nolte, viši savjetnik u investicijskom društvu Murphy & Sylvest.

Investitori i dalje procjenjuju da su šanse da Fed već u junu snizi kamatne stope za barem 0.25 postotnih bodova blizu 60 posto.

Čeka se izvještaj o zapošljavanju u SAD

Cijene dionica na početku trgovanja bilježile su rast dana nakon podatka o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD prošle sedmice, koji su pomogli poduprijeti nade da će kamatne stope biti snižene. Podaci su, naime, pokazali da je broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjeve za naknadu porastao više od očekivanog.

No, investitore je potom zabrinulo kakav će biti mjesečni izvještaj o zapošljavanju u SAD, koji bi trebao biti objavljen danas. Ekonomisti očekuju da je u martu bilo zaposleno 200.000 radnika, manje nego u februaru, kada ih je bilo 275.000, dok će stopa nezaposlenosti vjerojatno ostati na 3,9 posto.

Na evropskim berzama većina je najvažnijih indeksa završila trgovanje u četvrtak u plusu. Frankfurtski DAX porastao je 0,19 posto, na 18.403 boda, a londonski Ftse indeks za 0,48 posto, na 7.975 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,02 posto, na 8.151 bod.