'Gura BiH u sukob'

Oštra poruka Ambasade SAD Miloradu Dodiku: Nećemo stajati po strani i tolerirati njegovo antidejtonsko djelovanje

Ambasada SAD Milorad Dodik u RS Dodiku

Ambasada SAD u BiH komentirala je pokušaje vlasti u RS da organiziraju svoje izbore na teritoriju ovog entiteta mimo državnih institucija.

"Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske bilo bi protuustavno i antidejtonsko, te bi lišilo birače RS temeljnih demokratskih prava koja su im zajamčena Ustavom BiH. Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sustavu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidejtonskim djelovanjem", naveli su u saopćenju.

Ističe se kako su Sjedinjene Države bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto.

"Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu.

Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje", istakli su.