Raport donosi

Otkrivamo skandal: Prije svjedočenja protiv Solaka i Novalića, Editi Kalajdžić FUCZ dao na korištenje terenac iz donacije EU

Gorivo, pranje, registraciju i servisiranje Hyundai Tucsona datog Kalajdžićki solidarno su podijelili Vlada FBiH i FUCZ

Skoro tri godine Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH vozila se o trošku poreskih obveznika u Hyundai Tucsonu, luksuznom automobilu koji je dobila na korištenje od Federalne uprave civilne zaštite, saznaje Raport.

Skandalozno je to što je Federalna uprava civilne zaštite vozilo koje je ustupila Kalajdžić dobila od Evropske unije kao donaciju i taj automobil je jedan od pet iz donacije EU namijenjen za unapređenje mobilnosti i rada timova za spašavanje FUCZ.

Umjesto radnika, džip dobila Kalajdžićka

Posebno je sumnjivo što je Kalajdžićka dobila automobil na korištenje od FUCZ-a u godini kada je kao svjedok Tužilaštva BiH trebala svjedočiti protiv sad već osuđenih u predmetu „respiratori“ među kojima su i Fahrudin Solak, bivši direktor FUCZ-a i Fadil Novalić, bivši premijer Vlade FBiH , također osuđen pred Sudom BiH. Ona je džip dobila u martu 2021. a u jesen te godine se pojavila pred Sudom BiH i promijenila iskaz u odnosu na onaj dat Tužilaštvu BiH tokom istrage, pa je branila sve optužene u tom predmetu.

Dok je trajalo suđenje njenom tadašnjem šefu Novaliću, Kalajdžićka je uspjela postati članica brojnih komisija i savjeta koji su na mjesečnom nivou plaćeni u iznosima i do dvije prosječne plate isplaćene u FBiH.

No, sve joj te izgleda bilo malo, pa joj je još trebalo „namaknuti“ skoro novi džip i to iz FUCZ-a i sa svim plaćenim troškovima korištenja.

Ali, kako bi sve bilo jasnije, krenimo od toga da su iz Delegacije EU 2019. godine kada su uručivali ovu vrijednu donaciju FUCZ-u naglasili da će automobili biti korišteni „za prijevoz radnika, opreme, spasilačkih pasa, kao i za druge terenske aktivnosti“.

Da se u FUCZ-e nisu pridržavali namjene ovog vozila potvrđuje dokument Federalne uprave civilne zaštite iz marta 2021. godine, a koji je u posjedu Raporta . U tom aktu je navedeno da se automobil Hyundai Tucson na revers daje Vladi FBiH.

U istom dokumentu je navedeno da će troškove goriva i pranja automobila snositi Vlada FBiH, a da će troškove servisiranja i registracije vozila plaćati FUCZ-e!

Vozilo preuzeo Kalajdžićkin saradnik

U odluci iz FUCZ-a je i navedeno da korisnik automobila odgovora i za „osiguranje od krađe“ automobila, ali „koliko to objektivne okolnosti dozvoljavaju“.

Odlukom je dozvoljeno i da se automobil može koristiti i u inostranstvu. Kada je Kalajdžićka preuzela Hyundai Tucson on je prema Raportu dostupnoj dokumentaciji bio prešao tek nepunih osam hiljada kilometara.

Jasno je da su iz FUCZ-a u odluci o reversu sakrili ko je krajnji korisnik automobila u Vladi FBiH, ali Raportu je iz više izvora bliskih Vladi FBiH potvrđeno je da je Edita Kalajdžić tokom 24 sata posljednjih godina koristila vozilo Hyundai Tucson u vlasništvu FUCZ-a registarskih oznaka M15-0-172.

Automobil je od FUCZ-a preuzeo Edin Leventa, stručni saradnik u Sekretarijatu s kojim rukovodi Edita Kalajdžić.

Prema tvrdnjama naših izvora, Kalajdžić je čak tražila da se na automobilske prozore stavi tamna folija kako se ne bi vidjela unutrašnjost automobila, a njenoj želji je, tvrde naši sagovornici i udovoljeno.
Informacija da je Editi Kalajdžić ustupljeno vozilo donirano od EU civilnoj zaštiti i namijenjeno poslovima spašavanja sakrivana je od javnosti, a kako nam je potvrđeno iz pouzdanih izvora odluka o korištenju džipa joj je produžavana i u 2022. i u ovoj godini.

I ko zna koliko dugo bi se sekretarka Vlade FBiH vozala još o našem trošku i uzurpirala vozilo civilne zaštite, da Raport nije poslao upit o tome FUCZ-u, što ih je alarmiralo da izvrše povrat svog vozila.

Nakon Raportovog upita vratili vozilo

Naime, iz Federalne uprave civilne zaštite nisu Raportu htjeli konkretno odgovoriti na upit upućen još 18. septembra, u kojem smo pitali jesu li dali Editi Kalajdžić vozilo donirano od EU. No, očigledno nisu smjeli ni demantirati ovu informaciju.

"Na osnovu maila, a u vezi sa postavljenim pitanjem ustupanja vozila obavještavamo Vas da ne možemo potvrditi tačnost navoda", naveli su iz FUCZ-a na Raportov upit.

Međutim, Raport je u nastavku istraživanja ove priče otkrio da je samo nekoliko dana nakon što smo FUCZ-u postavili pitanje o ustupanju doniranog vozila Kalajdžićki, Hyundai Tucson vraćen Federalnoj upravi civilne zaštite.

Inače, dokumente s kojima je dozvoljeno ustupanje Vladi FBiH doniranog vozila od EU Civilnoj zaštiti 15. marta 2021.godine potpisao je Enes Memić, tadašnji direktor FUCZ-a.

Pitali smo Memića zbog čega je ustupio vozilo namijenjeno spašavanju i radu civilne zaštite, uz to još donirano od EU, Vladi FBiH, te da li zna da je automobil koristila Edita Kalajdžić.

Memić je prvo na naša pitanja reagirao konstatacijom da on više nije rukovodilac FUCZ-a, ali kada smo ga suočili s činjenicom da je on potpisnik dokumenta iz 2021.godine s kojim se automobil dodjeljuje Vladi FBiH, ipak je pristao razgovarati.

Faksimili dokumenata FUCZ-a o ustupanju automobila: Naveli da vozilo daju Vladi FBiH
Faksimili dokumenata FUCZ-a o ustupanju automobila

No, nije nam otkrio ko mu je konkretno naložio da se vozilo dodijeli Vladi, a tvrdi da ne zna ko je posljednjih godina vozio Hyundai Tucson.

"U to vrijeme bila je intencija da je Vladi FBiH potrebno auto i mi smo ga dali, ali ne znam ko ga je koristio. Tada smo imali dovoljno automobila i oni su ga koristili dok im je trebalo, a sad je automobil vraćen i mislim da nije prouzrokovana nikakva šteta. Sad bi već bilo problematično da im damo vozilo", kaže Memić, koji je na naš upit poznaje li Kalajdžićku odgovorio potvrdno, rekavši da su u vrijeme dok je on rukovodio FUCZ-om prisustvovali sjednicama Vlade BiH.

Šta će učiniti Vlada FBiH?

Iako Memić evidentno pokušava ublažiti posljedice toga što je FUCZ skoro nov, donirani automobil namijenjen zaštiti i spašavanju dao na korištenje Kalajdžićki koja ima basnoslovna mjesečna primanja po raznim osnovama, a uprkos tome se dobro okoristila koristeći skoro tri godine o trošku države luksuzni automobil 24 sata, nije tačno da je to vozilo ranije bilo nepotrebno civilnoj zaštiti.

Raportovo istraživanje i razgovor s više izvora , a pokazuje to i revizorski izvještaj, govore da su pravila o korištenju službenih vozila u FUCZ-u, doduše za „obične“ uposlenike stroga i da se koriste isključivo za potrebe posla u radno vrijeme. Naravno, takav propis nije važio za bivšeg direktora Fahrudina Solaka, a znamo da je i Memić službeni automobil FUCZ-a davao sinu i da je iz tog automobila i pucano.

Također, naši izvori otkrivaju da je većina uposlenika u FUCZ posvećena svojim obimnim poslovima i zadacima, ali da rukovodioci ove institucije godinama zloupotrebljavaju resurse koji su im na raspolaganju zbog čega najviše ispaštaju uposlenici FUCZ-a koji su često primorani da sami kupuju i radnu odjeću.

Iako je Fahrudin Solak za kojeg su vezane brojne afere suspendiran, činjenica je da je veći dio javnosti upravo zbog njega i javašluka koji je vladao i očigledno još vlada u FUCZ-u često poistovjećivao s kompletnom Federalnom upravom civilne zaštite, što je ogromna nepravda prema velikom broju ljudi zaposlenih u Upravi koji daju svoj maksimum u poslovima zaštite i spašavanja ljudi.

Stoga, Vlada FBiH konačno mora poduzeti sve mjere kako bi ova institucija „ozdravila“ i zaživjela punim kapacitetom, a većina koja odgovorno radi svoj posao u Upravi dobila satisfakciju u vidu normalnih uvjeta za rad .

Inače, Raport je upite o detaljima o ustupanju vozila namijenjenog zaštiti i spašavanju uputio i Vladi FBiH i Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Ukoliko na njih dobijemo odgovore, naknadno ćemo ih objaviti.