Svijet

Otkriveni dokazi da je Kina slala špijunske balone i u druge zemlje: Pomogla umjetna inteligencija

špijunske balone

Pojavili su se novi snimci koje pokazuju kineske špijunske balone iznad Azije. Letjeli su iznad Japana i Tajvana. Japan je potvrdio da su baloni letjeli iznad njegove teritorije te je dodao da su spremni oboriti ih u budućnosti. Kina se još uvijek nije oglasila o cijelom događaju.

"Nije bio samo jednokratan, već kontinuirani napor koji datira najmanje pet godina. Posebno su dizajnirani za ove misije dugog dometa", rekao je John Culver, bivši analitičar CIA-e za istočnu Aziju za BBC Panoramu i dodao da su neki navodno oplovili svijet.

U saradnji sa Synthetaicom, firmom za umjetnu inteligenciju, BBC je pronašao više slika balona koji prelaze istočnu Aziju. Corey Jaskolski, osnivač firme, otkrio je dosad nikad objavljene slike koje pokazuju da je balon početkom septembra 2021. godine preletio sjeverni Japan. Jaskolski također vjeruje da je taj balon lansiran duboko u Kini.

U Japanu, koji je blizak saveznik SAD, nalazi se najviše američkih snaga u jednoj stranoj zemlji.

"Vlada poduzima sve mjere predostrožnosti kako bi svakodnevno pratila situaciju", rekao je Yuko Murakami iz japanskog ministarstva odbrane te dodao da je čak spremna srušiti balone da se zaštiti život i imovina ljudi na teritoriju Japana.

Američki State Department izjavio je da vjeruje da su kineski baloni opremljeni za prikupljanje obavještajnih signala i da je letjelica koja je srušena u SAD imala brojne antene, vjerovatno sposobne za prikupljanje i geolociranje komunikacija.

Detaljnijim istraživanjem pronađene su dvije fotografije koje je snimila tajvanska meteorološka služba, a na njima se vide baloni iznad glavnog grada Tajvana krajem rujna 2021. godine. U otkrivanju špijunskih balona pomogao im je sistem umjetne inteligencije u koji je Jaskolski unio skice i grube koordinate na kojima je balon posljednji put viđen.

Radeći sa satelitskim slikama koje je dostavila firma Planet Labs, Corey je unio sve informacije u svoj sistem, poznat kao RAIC (Rapid Automatic Image Categorization), kako bi locirao balone, što se kasnije pokazalo kao uspješna metoda.

Ranije ove godine upravo zbog špijunskog balona dodatno su se narušili američko-kineski odnosi. Balon je kasnije oboren u blizini američke obale.

Kina je u cijeloj situaciji tvrdila da se radi o civilnoj zračnoj letjelici koja se koristila za naučna istraživanja kao što je to meteorologija.