sigurnost u saobraćaju

Otvaranje vrata automobila desnom rukom spašava život. Evo i zašto

U vrijeme kad se donose različiti zakoni kojima se pokušava podići sigurnost saobraćaja, a koji u prvom redu donose kazne, kazne i još malo kazni, niko se nije zapitao kako preventivno djelovati i spriječiti nastanak nesreće? Jedan od načina preventivnog djelovanja koji može spriječiti nastanak nesreće je otvaranje vrata na automobilu desnom rukom.

Većina vozača prilikom izlaska iz automobila otvara vrata lijevom rukom što je sasvim „normalno“. Međutim, ovakav način otvaranja vrata, može ugroziti ostale učesnike u saobraćaju kao što su biciklisti, odnosno motociklisti. Iako će većina vozača na spomen ove teme odmahnuti rukom, ovakvim načinom izlaska iz vozila možete spriječiti nastanak lakše, ali i teže prometne nesreće.

Prema studiji provedenoj u SAD, čak 1 od 5 saobraćajnih nesreća u kojoj stradavaju biciklisti uključuje iznenadno otvaranje vrata automobila. Gotovo svaki dan dogodi se lakša ili teža nesreća zbog ovog problema.

Iako će se priča oko otvaranja vrata desnom rukom mnogima učiniti banalna i nevažna, vjerujemo kako se većina biciklista susrela s iznenadnim otvaranjem vrata automobila bočno parkiranog uz cestu. Međutim, otvaranje vrata desnom rukom prisiljava vozača da zakrene tijelo i tako uoči biciklista koji može naići. Osim toga, nisu problem samo biciklisti već i drugi automobili koji mogu naići u trenutku otvaranja vrata i ozlijediti vozača ili pak otkinuti vrata.

Inače, inicijativa oko ovakvog načina otvaranja vrata dolazi iz Nizozemske gdje je kultura vožnje bicikla razvijenija nego što je to kod nas. Projekt je nazvan „Dutch reach“, a naglašava važnost podizanja svijesti o sigurnosti u saobraćaju. Iako će neki reći kako je dovoljno samo skrenuti pogled na lijevi retrovizor i uvjeriti se da je situacija „čista“, vjerujemo kako nikome od vozača nije prevelik problem ispružiti desnu ruku.