zapaljena baklja

Otvorene Sportske igre mladih na Ilidži, Magoda: Veliki mozaik solidarnosti, poštivanja različitosti i pravog sportskog duha

Plazma Sportske igre mladih, koje su okupile mnoštvo djece iz svih osnovnih škola, otvorene su danas na ilidžanskom centralnom trgu. Igre,14. po redu, i ove godine promoviraju olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair-playa na terenima širom BiH.

Igre je, uz pozdravni govor, maskotu Viktora i učenike, paljenjem baklje otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

"S ponosom možemo reći da je ovo najbolja manifestacija za mlade, koja se održava u našem gradu, i koja pruža priliku djeci da se takmiče potpuno besplatno. Već 13 godina Igre okupljaju mlade sportiste, ne samo iz Sarajeva, nego iz cijele Bosne i Hercegovine, stvarajući nezaboravne uspomene. Upravo zato sam sretan, jer ove igre čine jedan veliki mozaik tolerancije, solidarnosti, poštivanja različitosti i pravog sportskog duha. Ove igre nisu samo takmičenje. One su prilika za stvaranje novih prijateljstava, za učenje o fer-playu i razvoj istinskih ljudskih vrijednosti. Zahvaljujem organizatorima, volonterima i roditeljima koji svojim trudom i podrškom omogućavaju da ove igre rastu i razvijaju se", poručio je ministar Magoda, dodavši da će Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS i dalje podržavati ovu manifestaciju.

Osim ministra Magode, početku manifestacije prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS Danijela Kristić, te predstavnici drugih nivoa vlasti. Mladi su danas u Sarajevu uživali uz igru, zabavu i ples, a njima su se na početku otvaranja Igara obratili i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i regionalni predstavnik sportskih igara mladih Zdravko Marić.

Plazma Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža priliku djeci i mladima da se, potpuno besplatno, takmiče u 10 sportskih disciplina. U prethodnih 13 godina, Igre su ispratile više od 517.000 mališana i 20.380 finalista iz cijele Bosne i Hercegovine. Igre se, osim u Bosni i Hercegovini, održavaju u Hrvatskoj i Srbiji, te su na nivou regije okupile više od 2.700.000 učesnika. U 2024. godini SIM porodici pridružila se i Slovenija.