Sport

Ova namirnica je strogo zabranjena u kući Novaka Đokovića

Namirnica koju bi trebalo da izbjegavamo čak iako nismo jedan od najboljih svjetskih tenisera. Primjer Novaka Đokovića nudi i odličnu zamjenu.

Ishrana Đokovića česta je tema u medijima. Mnogi upravo njoj pripisuju velike uspjehe koje je srbijanski teniser počeo da niže sredinom svojih dvadesetih godina.

U velikoj meri to duguje bezglutenskoj ishrani, kojoj se okrenuo zbog celijakije, Međutim, to nije jedini princip njegovog jelovnika.

Osnova ishrane Đokovića

Novak se nikada nije izjasnio kao vegan ili vegetarijanac. Smatra da su to „etikete koje se pogrešno interpretiraju“, prenosi Nova.rs.

Ipak, ističe da osnovu njegove ishrane čine biljke. Mediji su prije nekoliko godina pisali da Novak i njegova supruga Jelena Đoković u ishrani apsolutno nikad ne koriste šećer.

To ne znači da u njihovom domu nema ugljenih hidrata. Za ručak teniser često jede tjesteninu, ali bira bezglutensku opciju. Kako je pisao portal Ocinator, oni izbjegavaju prerađene šećere, koji se nalaze u slatkišima i gaziranim pićima.

Što se tiče slatkiša, poznato je da je nakon pobjede na Australian Openu 2012. godine Novak poželio čokoladu, pa je pojeo samo jednu kockicu. To je samodisciplina iz koje mnogi mogu da uče.

Međutim, to ne znači da se Novak povremeno ne zasladi. On u torbi prilikom mečeva uvijek pri ruci ima hurme, voće koje sadrži dosta šećera, ali je to u značajnoj mjeri fruktoza.

Hurme obiluju vlaknima. Uz to imaju nizak glikemijski indeks, tek 42. Zbog toga su sjajna opcija kada poželite slatke zalogaje.

U svojoj knjizi „Serviraj za pobjedu“ iz 2013. godine, Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane.

Med na kašičicu

Konzumira ga tako što svakog jutra pojede dvije kašičice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova.

Ovaj med ima jak ukus, koji se obično opisuje kao „bogat, cvjetast i složen“.

U studiji objavljenoj 2014. u medicinskom magazinu American Journal of Therapeutics navodi se da ga stručnjaci trenutno istražuju zbog metilglioksala, organskog jedinjenja koje potencijalno može da pomogne kof niza zdravstvenih problema, uključujući infekcije ešerihijom koli i zlatnim stafilokokom, prenosi Glossy.

Manuka med poznat je po visokom udjelu vitamina B kompleksa, kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i cinka.