Na olupini snimljen poznati spot

Ova olupina broda nalazi se kraj jednog regionalnog otoka. O njoj postoji i legenda

Govorilo se da su taj brod Talijani namjerno nasukali jer je bio star, a htjeli su dobiti odštetu od tadašnjeg registra brodova Lloyd

Na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, nedaleko od svjetionika Veli Rat (Hrvatska), leži olupina talijanskog teretnog broda Michelle koja skriva tajnu staru četiri desetljeća.

Michelle, brod koji je prevozio umjetno gnojivo, nasukao se na ovom mjestu u maju 1983., ali postoji lokalna legenda koja sugerira da je nesreća možda bila planirana, piše Pixsell.

Prema svjedočanstvu svjetioničara s Velog Rata, Zvonimira Škvorčevića, mornari su iskoristili nevrijeme i brod namjerno preusmjerili u plitko. Govorilo se da su taj brod Talijani namjerno nasukali jer je bio star, a htjeli su dobiti odštetu od tadašnjeg registra brodova Lloyd. Posadi broda su u pomoć priskočili mještani Velog Rata.

Ostavili ga u moru

Iako su Talijani iskrcali teret iz nasukanog broda, a njega ostavili na milost i nemilost mora, taj događaj bio je prekretnica.

Naime, nakon nasukavanja broda Michelle donesen je zakon prema kojem brodovlasnik mora izvući nasukanu olupinu iz mora.

Ej, vapore

Prije nekoliko desetljeća brod Michelle bio je gotovo netaknut, no izloženost morskim silama i vremenskim uvjetima ubrzala je njegovu koroziju i propadanje. Nadgrađe broda se potpuno raspalo i srušilo, ostavljajući samo ravnu strukturu na krmi.

Unatoč svemu, trup broda ostao je prilično dobro očuvan. Na krmenom dijelu broda i dalje su vidljivi okrugli prozori potpalublja, a olupina je dovoljno plitko da se vidi i jarbol.

Na olupini je snimljen poznati spot za Gibonnijevu pjesmu Ej, vapore.