Potpuno besplatno

Ovaj trik za čišćenje rešetki rerne nazivaju ‘čarobnim’: Djeluje li zaista? 

Ne samo da je ova metoda čišćenja besplatna, već također ne zahtijeva upotrebu jakih hemikalija koje su štetne. Šta o njoj misle stručnjaci? 

Na rešetkama rerne mogu se nakupiti ostaci hrane i masnoća. Ako je ne čistite redovno, to može utjecati na okus hrane, pa čak i izazvati požar. 

Čišćenje rerne je naporan posao koji obično traje satima, a rešetku je posebno teško očistiti jer se na njoj zalijepe komadići hrane i masnoća. Ljudi obično pribjegavaju upotrebi jakih hemikalija kako bi je očistili. Međutim, one mogu imati oštar miris i mogu biti štetne za kožu i okoliš. 

Kelly Flude i Hayley Reddick u Facebook grupi "Mrs Hinch Cleaning Tips" pitale su kako brzo i učinkovito očistiti rešetku rerne. Jedan od najneobičnijih savjeta koje su dobile bio je da stave rešetke na travu. 

"Ja sam svoju stavila u vrt na travu na 48 sati i crna mast se skinula" napisala je jedna članica grupe. 

"Zimi rešetku stavite na travu u večernjim satima. Ujutro je obrišite. Onu jako prljavu će možda trebati očistiti žicom za ribanje suđa i istrljati", otkrila je druga, a neke žene su se složile s njom. 

"Definitivno djeluje. Stvarno nevjerovatno!", "Ostavite preko noći u dugoj travi - čarolija!", rekle su. 

Ne samo da je ova metoda čišćenja besplatna, već također ne zahtijeva upotrebu jakih hemikalija kao što su sredstva za čišćenje rerne. Međutim, neki stručnjaci tvrde da ovaj prijedlog za čišćenje rešetki nije "najučinkovitiji". 

"Iako trava ima neka abrazivna svojstva koja mogu pomoći u otpuštanju prljavštine i ostataka hrane s rešetki , to nije nešto posebno namijenjeno čišćenju i nema stvarne garancije da će učinkovito ukloniti tvrdokornije prljavštine i masnoće", objasnila je stručnjakinja za čišćenje Petya Holevich. 

Stručnjaci su, također, savjetovali korištenje tableta za mašinu za suđe, sredstva za pranje rerne i praška za pranje veša. 

"Stavite rešetke u kadu s praškom ili gelom za pranje veša i samo ih obrišite spužvicom", "Koristite tablete za mašinu za suđe. Namočite rešetke u sudoperu preko noći, a zatim istrljajte spužvom", istaknuli su.